Astronomi otkrili "zombi" zvijezdu koja ne bi trebala postojati

0
Radiosarajevo.ba
Astronomi otkrili "zombi" zvijezdu koja ne bi trebala postojati
Foto: Live Science / Kako je Halla preživjela eksploziju Baekdua?

Astronomi su otkrili planet veličine Jupitera koji "ne bi trebao postojati" nakon iznenadne i nasilne ekspanzije njegove zvijezde domaćina.

Plinoviti div 8 Ursae Minoris b — također poznat kao Halla — je planet koji podsjeća na "vrući Jupiter" i koji se nalazi 520 svjetlosnih godina udaljen od Zemlje. Čini se da se golemi svijet stajao pred sigurnim uništenjem nakon što se njegova zvijezda, Baekdu, uvećala hiljadu puta što je značilo da će progutati sve planete u svojoj orbiti.

Pa ipak, misteriozno i čudesno, Halla je preživjela. Astronomi su svoja otkrića objavili 28. juna u magazinu Nature.

Organizovan sjajan doček u Petoj osnovnoj školi Ilidža za zlatnog Ismaila Barlova

Organizovan sjajan doček u Petoj osnovnoj školi Ilidža za zlatnog Ismaila Barlova

"Širenje zvijezde obično ima katastrofalne posljedice za planete u bliskoj orbiti", rekao je u izjavi koautor studije Daniel Huber, astronom i naučni saradnik na Institutu za astronomiju u Sydneyju u Australiji. "Kada smo shvatili da je Halla uspjela preživjeti, i to u neposrednoj blizini ove divovske zvijezde, bili su to potpuni šok i iznenađenje."

Halla je trebala biti potpuno "progutana" - i spaljena - prije nego što se umirući Baekdu smanjio na svoju trenutnu veličinu. Međutim, čini se da se to nije dogodilo.

Hallu su prvi otkrili korejski astronomi 2015, koristeći tehniku poznatu kao metoda radijalne brzine, koja traži pRovlačenje skrivenih planeta u titranju dalekih zvijezda. Ipak, Halla je predstavljala misterij: kružila je oko zvijezde Baekdu (koji ima radijus gotovo 11 puta veći od sunčevog i masu 1,6 puta veću od mase naše zvijezde), koja se već transformirala u crvenog diva - kako se zvijezde šire, uništavaju obližnje planete, te se pretvaraju u ogromne zvijezde koje nazivamo crvenim divovima.

'Odlomio se' dio Sunca i formirao vorteks, naučnici poručuju: "Ovo još nikad nismo vidjeli"

'Odlomio se' dio Sunca i formirao vorteks, naučnici poručuju: "Ovo još nikad nismo vidjeli"

Kako bi utvrdili da je Halla bio jedan od izvornih planeta Baekdua, a ne kozmički uljez, istraživači su izvršili promatranja pomoću opservatorija Keck i kanadsko-francusko-havajskog teleskopa 2021. i 2022., što je potvrdilo da je 93-dnevna, gotovo kružna orbita planeta bila stabilna više od decenije. Ipak, astronomi misle da je gotovo nemoguće da je Hallu ikada dotaknula njezina zvijezda: "Jednostavno ne mislimo da bi Halla mogla preživjeti da ju je apsorbirala zvijezda crvenog diva koja se širi", rekao je Huber.

Umjesto toga, istraživači su suzili mogućnosti na dvije opcije: ili je Halla rođena nakon što se Baekdu transformirao u crvenog diva, ili je Baekdu nekoć bio jedna od dvije zvijezde u binarnom sistemu koji su se kasnije spojili, sprječavajući bilo koju da se dovoljno proširi da konzumira Hallu.

"Sistem je vjerojatnije bio sličan poznatom izmišljenom planetu Tatooineu iz Ratova zvijezda, koji kruži oko dva sunca", rekao je u izjavi koautor studije Tim Bedding, profesor astronomije na Univerzitetu u Sydneyu. "Ako se sustav Baekdu izvorno sastojao od dvije zvijezde, njihovo spajanje je moglo spriječiti bilo koju od njih da se dovoljno proširi da proguta planet."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije