Appleova virtualna asistentica Siri više neće imati ženski glas

0
Radiosarajevo.ba
Appleova virtualna asistentica Siri više neće imati ženski glas

Kompanija Apple je objavila da će uskoro dodati dva nova glasa na engleskom jeziku svom glasovnom asistentu Siri u nadolazećoj verziji svog iPhone softvera. 

Korisnici će moći birati između četiri glasa za Siri, koja više neće imati zadani ženski glas u SAD-u.

Promjena je trenutno dostupna u beta verziji iOS-a 14.5 koja je objavljena u srijedu. Apple je ranije rekao da će ažuriranje biti objavljeno za sve korisnike početkom proljeća, prenosi CNBC.

Istraživači su zadnjih godina pomno istraživali digitalne asistente sa zadanim ženskim glasovima, a kritičari kažu da odabiri odražavaju industriju umjetne inteligencije kojom dominiraju muškarci i jačaju stereotipe.

"Uzbuđeni smo što smo predstavili dva nova Siri glasa za govornike engleskog jezika i opciju za korisnike Siri da odaberu glas koji žele kada postave svoj uređaj." 

"Ovo je nastavak Appleove dugogodišnje posvećenosti raznolikosti i inkluziji, te proizvodima i uslugama koji su dizajnirani da bolje odražavaju raznolikost svijeta u kojem živimo", rekao je glasnogovornik Applea.

Apple je prethodno ponudio muške glasove kao zadane u nekim regijama, kao i australijske i britanske naglaske, ali je ipak određen ženski glas.

Amazonova Alexa i Google Assistant trenutno su zadani ženski glasovi za govornike engleskog jezika, ali nude niz alternativnih glasovnih opcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije