... / Apple registrovao još jedan patent: Virtuelni zvučnici kao preokret u industriji

07. 01. 2020. u 15:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kompaniji Apple je odobren patent u vezi virtuelnog pozicioniranja zvuka, koji bi potencijalno mogao da bude osnova za nove, potpuno drugačije audio aplikacije.

U pitanju su virtuelni zvučnici koji bi korisnicima omogućili da, putem specijalne audio tehnologije, slušaju najkvalitetniji zvuk na tačno definisanim mjestima u prostoriji.

Ovaj virtuelni akustički sistem koristi prave zvučnike, ali daje osećaj slušaocima da zvuk dolazi sa pozicija koje se razlikuju od fizičkih lokacija zvučnika.

Patent je originalno podnijet još 2018. godine, ali tek sada je odobren, piše PC Press.

Koriste se MacBook zvučnike sa zvučnim efektom koji dopušta da audio talasi sadrže i „prostorne signale“ pomoću kojih se definiše lokacija odakle će slušalac čuti zvuk.

Ova tehnologija bi mogla da se upotrebljava za najrazličitije svrhe. Na primjer, dala bi potpuno novu dimenziju sportskim prenosima ili koncertima.

Tehnologija bi sigurno mogla i da se primijeni u industriji zabave, u igrama i televizijskim emisijama, a jasno je da bi pronašla i svoje mjesto u poslovnim aktivnostima, kao što su konferencijski pozivi.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA