Apple planira izmjenu displej tehnologije kako bi produžio vijek baterija

Radiosarajevo.ba
Apple planira izmjenu displej tehnologije kako bi produžio vijek baterija

Analitička kompanija IHS Markit sugeriše da Apple razmatra prelazak na LTPO (polikristalin-oksid niske temperature), umjesto LTPS TFT-a (polisilikon tranzistora sa tankim filmom niske temperature) koji se trenutno koristi u kompanijinim OLED displejima.

Ovo bi se promijenilo u backplane-u, odnosno dijlu ploče displeja koji se koristi za paljenje i gašenje piksela i zadužen je za potrošnju displeja, rezoluciju i stopu osvježavanja, piše Benchmark.rs.

Prema izvještaju, Apple je podnio tri zahtjeva za patente u 2014, 2015. i 2018. godini.

Analitičari vide nekoliko razloga zbog kojih Apple želi kreirati sopstveni backplane sistem, bez saradnje sa svojim OLED dobavljačima:

- Kako bi bio bliže uključen u cijene i tehnologije fleksibilnih OLED komponenti.

- Kako bi smanjio potrošnju Apple proizvoda.

- Kako bi postigao bolju pokretljivost elektrona u višim rezolucijama svojih displeja.

- Kako bi bolje upravljao svojim lancem snabdjevanja i lancem partnerskih proizvođača.

Uz pomoć LTPO tehnologije, život baterije bi se mogao povećati za pet do 15 procenata.

Međutim, nije sve u vezi sa LTPO pozitivno u ovom trenutku. Trenutno, LTPO zahtjeva veće tranzistore sa tankim filmom što znači da će ih biti manje u displej supstratima, a ovo vodi do niže rezolucije ekrana.

Prema navodima, Apple bi LTPO tehnologiju prvo mogao implementirati u manje Apple Watch displeje, prije nego što ih ubaci na iPhone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije