Apple, Facebook i YouTube ukidaju sadržaje teoretičara zavjere

Radiosarajevo.ba
Apple, Facebook i YouTube ukidaju sadržaje teoretičara zavjere
Nekoliko velikih kompanija objavilo je da će ukloniti ili obustaviti distribuciju sadržaja ultradesničarskog medija Info Wars čiji je osnivač teoretičar zavjera Alex Jones.

Apple je saopćeio da je uklonio podkaste Info Warsa z svoje iTunes elektronske prodavnice i aplikacija za podkaste.

"Autori i proizvođači sadržaja moraju poštovati naša pravila koja su veoma jasna, jer želimo da naši korisnici budu sigurni", navodi se u saopćenju Applea.

Facebook je također ukinuo naloge Alexa Jonesa, osnivača Info Warsa. Jonesova retorika prema transrodnim osobama i muslimanima je također bila zapaljiva, što je jedan od razloga zbog kojih je Facebook uklonio njegove sadržaje, prenosi Glas Amerike.

"Svi treba da imaju pravo da izraze mišljenje, ali također želimo da svi korisnici Facebooka budu sigurni. Zbog toga moramo ukinuti sve sadržaje koji nisu u skladu s našim pravilima, uključujući govor mržnje i ponižavanje drugih", saopćeno je iz Facebooka.

Alex Jones je stekao slavu uz pomoć teorija zavjere koje propagira, uključujući i one da su napad 11. septembra i masovno ubistvo u osnovnoj školi Sandy Hook u Connecticut lažni, odnosno da ih je izrežirala američka vlada.

Roditelji ubijene djece iz škole Sandy Hook su ga, zbog tih tvrdnji, tužili za klevetu.

YouTube e također ukinuo kanal Alexa Jonesa koji je pratilo 2,4 miliona ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije