Apple iOS sada obavještava korisnika kada želi njegove lične podatke

Radiosarajevo.ba
Apple iOS sada obavještava korisnika kada želi njegove lične podatke
Sa iOS 11.3 (i macOS 10.13.5) verzijom softvera, Apple je predstavio novu funkciju za podatke i privatnost, koja korisnicima pomaže da bolje razumiju kako se njihovi podaci koriste.

Sada, kada god Apple zatraži pristup informacijama kako bi omogućio određenu funkciju ili iskustvo, pojaviće se ikonica za privatnost, sa detaljnim informacijama o privatnosti za one koji žele da saznaju šta se radi sa njihovim podacima.

Apple je često bio kritičan i oštar prema Facebookovim praksama o količini podataka koje kompanija prikuplja o korisnicima, tako da ne predstavlja iznenađenje da se odlučio da svojim korisnicima pruži uvid u to kako se raspolaže njihovim ličnim informacijama.

apple_privatnost.jpg - undefined

Prema navodima kompanije Apple, na ovoj funkciji privatnosti se radilo mjesecima, a najvećim dijelom je ovo odgovor na novi GDPR (General Data Protection Regulation) koji je propisala Evropska Unija.

Apple ističe da se nova ikonica i informacije o sigurnosti neće vidjeti uz svaku novu funkciju, jer su kompaniji potrebne korisničke informacije kako bi omogućio servise i personalizaciju.

Od maja, Apple će također omogućiti korisnicima da dobivaju kopije njihovih podataka, zahtjeve za korekcijom podataka, deaktiviranje naloga i potpuno gašenje naloga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije