Ambiciozne reforme: Ubrzo se smanjuje cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana

1
Fena
Ambiciozne reforme: Ubrzo se smanjuje cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana
Pixabay / Od sutra se ukida roaming na Zapadnom Balkanu

Mobilni operateri iz Europske unije (EU) i zapadnog Balkana, kao i predstavnici Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i Europske komisije (EK), sastali su se danas da razgovaraju o mapi puta za smanjivanje cijena rominga između EU i zemalja regiona, na sastanku koji je organizovala Europska komisija.

Učesnicima sastanka su se obratili europski komesar za politiku susjedstva i proširenje Olivér Várhelyi, europski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton i generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, te je zaključeno da će nastaviti sa radom na koracima koji uskoro trebaju dovesti do početka smanjivanja cijena usluga prenosa podataka u romingu između EU i zapadnog Balkana.

Krajnji cilj je smanjenje cijena rominga na približno isti nivo cijena na nacionalnom nivou do 2027. godine.

Ukidanje roaminga na Zapadnom Balkanu: Na šta trebate obratiti pažnju

Ukidanje roaminga na Zapadnom Balkanu: Na šta trebate obratiti pažnju

"Mi u Vijeću za regionalnu saradnju, Europska komisija, vlade sa zapadnog Balkana, mobilni operateri i regulatorne agencije smo zajedno prošli dug proces smanjivanja cijena rominga na Zapadnom Balkanu i nakon ukidanja rominga u regionu koji je stupio na snagu 1. jula 2021. godine, vidimo konkretne rezultate. Uprkos mjerama ograničenja putovanja, primjetili smo značajno povećanje svih pokazatelja korištenja rominga zahvaljujući režimu 'rominga kao kod kuće' i to u vezi odlaznih, odnosno dolaznih poziva, tekstualnih poruka i prenosa podataka. Ako uporedimo prvu i drugu polovinu 2021. godine, odnosno period prije i nakon ukidanja rominga na zapadnom Balkanu, primjećujemo povećanje broja korisnika usluga rominga u regionu od sto posto, kao i povećanje prometa podataka u romingu za do 460 posto", rekla je Bregu na sastanku.

Korisnici rominga sa Zapadnog Balkana, kako je dodala, napravili su ukupno 143 miliona minuta odlaznih poziva u 2021. godini ili oko duplo više u odnosu na 2019.

"Prošle godine smo, opet zajedno, počeli intenzivno da radimo sa Evropskom komisijom i mobilnim operaterima na smanjivanju cijena rominga između EU i zapadnog Balkana u okviru otvorenog, transparentnog, inkluzivnog procesa konsulatacija kojim su obuhvaćeni svi akteri, i nadam se da ćemo prva umanjenja cijena rominga vidjeti već na ljeto 2023.", navela je Bregu.

Kroz niz ambicioznih reformi u domenu politika u svim ekonomijama zapadnog Balkana zajedno sa smanjivanjem cijena rominga između Europske unije i regiona kroz samoreguliranje i komercijalne ugovore operatera, cilj procesa su direktne koristi za građane regiona i EU, ali i poboljšanje poslovnog okruženja na zapadnom Balkanu.

"Tačno je da je smanjivanje cijena rominga između Europske unije i zapadnog Balkana složenije od ukidanja rominga u regionu, ali naše vlade završavaju svoj dio posla u ovom procesu i tako šalju veoma jasnu poruku o značaju koji pridaju poboljšanju poslovnog okruženja. Osim toga, u Vijeću za regionalnu saradnju imate pouzdanog regionalnog partnera, a prisustvo komesara Várhelyija i komesara Bretona danas još jednom potvrđuje političku podršku Europske komisije ovom procesu", zaključila je Bregu.

Vijeće za regionalnu saradnju, Europska komisija i mobilni operateri iz Europske unije i zapadnog Balkana sastali su se nekoliko puta prošle i ove godine, čime su obezbjedili održivost i dosljednost procesa, te se zajednički bavili potrebama i izazovima. Vijeće za regionalnu saradnju je opredjeljeno da proces konsultacija sa mobilnim operaterima iz EU i regiona učini još strukturiranijim i to u okviru Savjetodane i koordinacijske grupe koja uskoro treba biti osnovana, saopćeno je iz RCC-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije