... / Ako vam se na ekranu iPhonea pojavi zelena tačkica možda imate problem

26. 09. 2020. u 19:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Apple je izbacio iOS 14, a kao što je to i obično slučaj, radi se o nizu većih i manjih promjena operativnog sistema koji će vaš iPhone učiniti boljim.

Međutim, jedan od najzanimljivijih dodataka tiče se privatnosti i mogao bi biti zanimljiv onima koji strahuju da ih netko prati putem instaliranih aplikacija.

Alat vas malom narančastom ili zelenom tačkom u kutu obavještava o tome kada neka aplikacija koristi mikrofon ili kameru. Ako se tačka pojavi, to znači da je aplikacija pristupila hardveru i da tako "špijunira" korisnika telefona.

Narančasta se tačkica odnosi na mikrofon, a zelena na kameru, piše Index.hr.

U slučaju da se tačkica pojavi, uz samo jedan potez možete otvoriti kontrolni centar koji vam pokazuje o kojoj se aplikaciji radi i je li riječ o Appleovoj aplikaciji ili nekoj drugoj te radi li se o legitimnoj operaciji ili nekoj koju ne biste smjeli dopustiti.

Naravno, korisnici moraju dopustiti pristup svakoj pojedinačnoj aplikaciji i većina vas aplikacija obavještava već kod prvog korištenja i traži dopuštenje.

No postoje mnoge aplikacije koje to rade diskretno i zapravo vrlo često korisnici nisu ni svjesni u kojim trenucima aplikacije koriste mikrofon i kamere.

Ako aplikacija zloupotrebljava vaše dopuštenje možete je deinstalirati ili pak u postavkama onemogućiti pristup, ne samo kameri i mikrofonu, već i galeriji fotografiji ili opciji lociranja.

Inače, radi se o rezultatu nove politike Applea koji želi biti transparentniji što se tiče korištenja podataka korisnika. Kompanija se obvezala da će obratiti veću pozornost na zaštitu privatnosti, a izvršni direktor Tim Cook nazvao je to zaštitom ljudskih prava.

Ovo je ne samo zaštita korisnika, već i način da se tvorce budućih aplikacija ohrabri da ubuduće budu što oprezniji što se zaštite privatnosti tiče, a rezultati su već vidljivi jer otkako se iOS 14 pojavio, mnoge su kompanije promijenile način na koji njihove aplikacije rade.

NEMA KOMENTARA