Zgodni turski glumac Birkan Sokullu ima bosanske korijene, žene su jednostavno "lude" za njim

0
Radiosarajevo.ba
Zgodni turski glumac Birkan Sokullu ima bosanske korijene, žene su jednostavno "lude" za njim
Foto: Facebook / Birkan Sokullu

Jedan od najslavnijih turskih glumaca Birkan Sokullu (32) ima bosanske korijene, a zbog uskog lica i visine od 188 cm odskače od većine stanovnika sa područja Anatolije. 

Inače, prezime Sokullu turska je inačica bosanskog Sokolović, i Birkan ga dijeli s jednom od najznamenitijih historijskih ličnosti Osmanskoga Carstva, velikim vezirom Mehmet pašom Sokolovićem.

Birkanov djed po ocu doselio se još 50-ih godina prošlog stoljeća iz Bosne u Tursku, možda baš iz slavnog sela Sokolovići u okolici Višegrada, a u istome doseljeničkom valu stigla je i majčina porodica.

Europski velikani u utrci za perspektivnog napadača: Arsenal, Milan i Juventus glavni kandidati

Europski velikani u utrci za perspektivnog napadača: Arsenal, Milan i Juventus glavni kandidati

Svi vrlo dobro znamo da u turskom show buisinessu prolaze oni najvrijedniji, najupečatljivi, a titulu takvih ima upravo zgodni Birkan, kojeg mnogi gledaoci pamte iz serije "Djevojka sa sela".  

Zajedno s partnericom, prelijepom plavušom Burcu Biricik (32), osovjio je prestižnu televizijsku nagradu pod nazivom "Altin Kelebek" za najbolji par u TV noveli, a serija je u Turskoj imala rekordnu gledanost.

"Mostarska operacija": Turski glumac Murat Yildirim stigao u BiH na snimanje popularne serije

"Mostarska operacija": Turski glumac Murat Yildirim stigao u BiH na snimanje popularne serije

"Upoznali smo se malo prije početka snimanja, ali odmah smo se prepoznali kao srodne duše i sprijateljili. Naše razumijevanje je rezultiralo dobro obavljenim poslom pa stoga i nagradom", kaže Birkan, koji trenutno radi na jednom "vampirskom" projektu.

Popularnost vampira i zombija nije zaobišla ni Tursku i trenutačno se snima TV serija "Yaşamayanlar" ("Oni koji ne žive"), u kojoj on glumi strastvenog krvopiju imena Numela.

Birkan u posljednje vrijeme dobiva mnogo uloga, a zgodni glumac zna i odbiti poneku ulogu. Jednu je nedavno odbio - jer mu je njegova djevojka, glumica Berrak Tüzünataç (33), trebala biti partnerica.

"Ljubav je jedno, a posao drugo. Serija je dugoročni projekt i mislim da bi to dosta promijenilo naš tok veze. Ali rado bih s Berrak glumio u filmu", prokomentarisao je svoju odluku.

Birkan i Berrak u vezi su dvije i pol godine, a prvih nekoliko mjeseci popunjavali su sve turske trač-rubrike. Dvoje mladih, nesputani i strastveni, nisu se sustezali ni na javnim mjestima pa su paparazzi s njima imali puno posla. Inače, glumicu Berrak turski mediji već godinama prozivaju zbog "nedoličnoga" ponašanja, a gledaocima je poznata po ulozi Mihrunise, ljubavnice princa Mustafe u seriji "Sulejman Veličanstveni".

Publici na našim prostorima Birkan je postao poznat ulogom u seriji "Hayat sarkasi" ("Pjesma života") u kojoj je glumio glavnog lika Kerima Cevhera. Nakon ove uloge uslijedile su brojne druge, a naši gledaoci su ga također nedavno mogli gledati u ulozi Hana Derenoglua u seriji "Masumlar Apartmani" ("Duhovi prošlosti").

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije