Željko Bebek sa suzama u očima progovorio o svojoj 34 godine mlađoj supruzi

3
Radiosarajevo.ba
Željko Bebek sa suzama u očima progovorio o svojoj 34 godine mlađoj supruzi
Foto: Facebook / Željko Bebek

Sarajlija Željko Bebek (77) počastio je magazin Story svojim društvom i razgovorom o velikom koncertu u zagrebačkoj Areni 28. oktobar kojim slavi nevjerojatnih 50 godine muzičke priče.

"Lažirao sam da slavim 50 godina. Imam 15 godina više jer sam već s 14 bio na pozornici i zabavljao svijet koji je tražio da sviram gitaru ili pjevam. Pravim početkom karijere smatram kad je objavljena prva ploča ili pjesma. U mom slučaju bilo je to 1973., a riječ je o pjesmi ‘Kad bi bio bijelo dugme’ tadašnjeg benda Jutro. Od tada je bilo i godina praznog hoda koje su tražile strpljenje, a mogle su označiti ili kraj ili proslavu 50 godina pjesme", objašnjava Bebek.

Priznaje da je bilo mnogo turbulencija na tom dugom putu pa je čak morao donijeti odluku o prestanku onoga po čemu ga danas poznajemo.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

"Kada me pitaju o dugovječnosti, uvijek imam svijest o tome da u svakom poslu, segmentu života imaš napredak ili potop. Pripadam sretnicima koji su puno više napredovali nego što su bili potapani. Samo zato sam opstao", kaže Bebek.

Story ga je pitao je li imao kriza u kojima je razmišljao o odustajanju od profesionalnog bavljenja muzikom.

"Ako seciramo tih 50 godina, naravno da je bilo groznih trenutaka koji se nisu vidjeli na mom licu jer to nije među pravilima pozornice. A što sam smatrao porazom? Razne su to situacije, primjerice, međuljudski odnosi, umjetničko nerazumijevanje, ograničavanje donošenja prave odluke meni koji sam vodeći na sceni. Ima i vanjskih razloga kada razmišljaš o kraju karijere. Sjetimo se pandemijskog razdoblja, ratnog", odgovara Bebek.

U periodu od 2000. do 2012. godine bavio se plesnom muzikom u kojoj se nije pronalazio pa je u razgovoru sa saradnicima promijenio je mišljenje.

"Od tada moja karijera ima uzlaznu putanju kao da nikakvu karijeru prije toga nisam imao", kaže Bebek.

Rekao je kako publika već zna repertoar na kojem će biti pjesme s albuma ‘Mali oblak ljubavi’, pjesme Bijelog dugmeta, ‘Selma’, ‘Ima neka tajna veza’ i ‘Ne spavaj mala moja’. Te su pjesme jedinstvene u njegovoj izvedbi zbog njegovog rock n' roll' glasom.

On i njegov talentirani 20- godišnji sin Zvonimir koji je multiinstrumentalist, preuzeli su čelo predstojećeg spektakla, a Željko vjeruje da će publika prepoznati njegovu dodatnu vrijednost.

"Zvone je pet godina sa mnom na pozornici, za to vrijeme strpljivo je svirao gitaru u bendu i čekao trenutak da se iskaže. Kako smo ove godine imali duge turneje u inozemstvu, a istodobno smo morali udovoljiti zahtjevima Croatia Recordsa i CMC-ja da u Vodicama izvedeno novu pjesmu, sjeli smo i postali autori ‘S tobom su godine minute'. Tekst je napisao Fayo, ostalo smo mi. Imao sam ideju oko harmi, aranžmana, Zvone je radio prateće vokale, odsvirao sve dionice gitara i basa, samo smo bubnjara posudili", kaže Bebek sa srećom zbog svoje skladne porodice te dodaje,

"Svi znaju da je Zvone krasna osoba. Muziku je zavolio, zbog čega sam mu ne samo kao otac, nego i kao kolega dao podršku koju zaslužuje. Mislim da je ovo vrijeme vrhunac moje karijere, a koncert u Areni naš novi početak, platforma na kojoj idemo dalje. U bilo kojem bendu, orkestru, svako je zamjenjiv, ali jedini nezamjenjiv čovjek mi je Zvone."

I njegova kći Katarina, također talentirana je za muziku. Svira klavir, ali ona nema ambiciju svoje umijeće pokazati na pozornici. Unatoč tome, i ona je uključena u projekt Bebek jer tati vodi profile na društvenim mrežama.

Progovorio je i o svojoj 34 godine mlađoj supruzi Ružici sa suzama u očima od ganuća.

"Ružica? Ima jedna pjesma, meni najljepša… Govori o svim segmentima našeg života koji su posloženi kao Rubikova kocka. Treba biti sretan i doživjeti taj spoj s nekim koga čekaš cijeli život.

Iako se čini da su Ružica i Željko Bebek oduvijek skupa, to baš i nije tako. Željko je prvi brak sklopio sa Spomenkom s kojom ima kćer Silviju, a drugi sa Sandrom koja mu je rodila Biancu.

Da se ne uvrijede one koje su sa mnom bile nekad, ali za svakog postoji negdje ona idealna osoba. Jer ko vjeruje, ko se nada, čeka, taj je nađe… Kada smo se prvi put sreli, znao sam da se s njom ne želim razići. Bio sam svjestan da će okolina možda negativno utjecati na nju zbog velike razlike u godinama. Čak mislim da ona o tome nije ni razmišljala. Ružica je prva osoba za koju sam mogao reći da mi muzika u odnosu na nju nije na prvome mjestu", priznaje Bebek.

Posljednjih godina najviše se opušta u Starom Brodu na Kupi gdje ima kuću sa zemljom na kojoj uzgaja grašak, mrkvu, mahunarke, rajčicu…

"Stalno smo ondje. Imamo društvo, feštamo", kaže karizmatični roker iz Sarajeva kojem takav predah odlično dođe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije