Velika razlika između žirija i publike: Evo ko je dobio najviše bodova javnosti na Eurosongu 2023

1
Radiosarajevo.ba
Velika razlika između žirija i publike: Evo ko je dobio najviše bodova javnosti na Eurosongu 2023
Foto: Eurovision.tv / Predstavnik Finske na Eurosongu 2023

Krajnji je rezultat kombinacija odluke žirija i publike, no ove godine uvedene su i neke promjene. Naime, po prvi puta glasovati su mogli gledatelji svih zemalja, bez obzira na to gdje se nalaze. 

Na prošlogodišnjem se Eurosongu dogodio veliki skandal, koji je na koncu utjecao na promjenu načina glasanja za ovu godinu. Naime, članovi žirija nekih zemalja namještali su glasove.

Tako su glasovi žirija iz Azerbajdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i San Marina poništeni zbog 'nepravilnih obrazaca glasanja'.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Taj je incident doveo do novog protokola na takmičenju. Zato ove godine u polufinalu nije bilo glasova žirija, već samo javnosti. No, u finalu su pravo odluke imali i članovi žirija, a odluka je na kraju službeno pola-pola.

Žiri ima svaka zemlja i mora imati pet članova koji imaju muzičko iskustvo.

Švedska je pobjednica Eurosonga 2023!

Švedska je pobjednica Eurosonga 2023!

Za obožavatelje Eurosonga namještanje žirija bio je razočaravajući skandal jer opet potvrđuje ono što mnogi ljudi već misle o takmičenju - da je sve političko i da zapravo nema nikakve veze s pjesmama.

Tu je još jedna promjena - po prvi puta u historiji Eurosonga gledatelji diljem svijeta mogli su glasati za pjesme bez obzira gdje se nalaze. Do sada su to mogli samo oni čije se države natječu.

Sada, kad je sve gotovo, dolaze u javnost neke zanimljivosti i nelogičnosti - pobjednici Švedskoj publika iz niti jedne zemlje nije dala maksimalnih 12 bodova, dok je Finac to dobio čak 18 puta.

Sada mnogi mediji skreću pozornost na znatne razlike između glasanja žirija i publike. Mnogi smatraju da je važnije slušati publiku nego žiri - ispada da je Švedska pobijedila samo radi žirija, a ne publike, piše 24sata

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije