Unuka Alije Izetbegovića čestitala Božić i žestoko odgovorila onima koji su je vrijeđali zbog jelke

33
Radiosarajevo.ba
Unuka Alije Izetbegovića čestitala Božić i žestoko odgovorila onima koji su je vrijeđali zbog jelke
Foto: Instagram / Čestitka Nađe Berberović-Dizdarević

Građani Bosne i Hercegovine su 25. decembra obilježili katolički Božić, a mnoge javne ličnosti uputili su svoje iskrene želje svima koji ovaj datum obilježavaju kao praznik.

Među brojnim čestitkama našla se i ona Nađe Berberović-Dizdarević, koja je na svom Instagram profilu, uz prigodne ukrase i jelku čestitala Božić.

Inače, ona je unuka Alije Izetbegovića.

Bećirović s ambasadorima Kvinte: "BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom"

Bećirović s ambasadorima Kvinte: "BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom"

Nažalost, u vremenu i društvu u kojem živimo, mržnje ne manjka, pa je tako i ova njena poruka privukla brojne komentare ljudi kojima različitosti, očigledno, smetaju. Kako je otkrila, jutros su je na društvenim mrežama dočekale desetine uvreda u porukama i komentarima:

"Toliko primitivizma i mržnje u nepismenim komentarima sa anonimnih profila osoba koje se predstavljaju kao vjernici, a sebi daju za pravo da sude tome šta je ispravno, a šta pogrešno, zaboravljajući da u našoj vjeri samo Bog sudi čovjeku."

Poručuje im da praktikuje svoju vjeru, ali da je odgojena i naučena da "čuvam svoje, a poštujem tuđe".

Poruka unuke Alija Izetbegović onima koji je vrijeđaju

"Sa svojim komšijama i prijateljima sam uvijek slavila, i slavit ću, Bajram, Božić, Uskrs, Vaskrs, Novu godinu i sve ostale praznike. Oni će kod mene jesti baklavu, a meni donositi šarena jaja. Moj sin će u vrtiću s drugovima okititi jelku i dobiti paketić od Djeda Mraza, a mi, njegovi roditelji, trudit ćemo se da ga odgojimo u duhu naše vjere, a prvenstveno da bude dobar čovjek.

Ovim primitivcima koji sa anonimnih profila vrište "da te vidi dedo" poručujem: vi mog rahmetli dedu niste poznavali i nemate prava govoriti u njegovo ime. Nemate prava od njega praviti radikalistu ili fundamentalistu, jer on to nije bio.

Niste pročitali njegove knjige i niste shvatili suštinu njegove misli", napisala je ona, te im preporučila da pročitaju knjigu Islam između istoka i zapada, ali se boji da su "tolerancija i prihvatanje drugog i drugačijeg koncepti koji izmiču mogućnostima vašig ograničenih umova".

Kaže da je njen dedo, Alija Izetbegović, bio kosmopolita, koji je "s jednakim interesom" čitao Bhagavadgitu, Bibliju i Stari Zavjet, Dostojevskog i Šopenhauera. 

Poruka unuke Alija Izetbegović onima koji je vrijeđaju

"Svoju porodicu je odveo u Rim, u Vatikan, da vide Mikelanđelove kipove i baziliku Sv. Petra. Da li ga to čini izdajnikom svoje vjere? Veliki vjernici, umjesto što pišete odvratne komentare po portalima i vrijeđate osobe koje i ne poznajete, prvo očistite ispred svoje avlije. 

Za kraj ću ostaviti ovaj citat našeg poslanika Muhameda a.s.: 'Najbolji musliman je onaj od čijih ruku i jezika su mirni drugi muslimani'", zaključila je Nađa Berberović-Dizdarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (33)

/ Povezano

/ Najnovije