Da li je ovo posljednji poslovni potez slavne Tine Turner? Prodaja o kojoj se priča

2
Radiosarajevo.ba
Da li je ovo posljednji poslovni potez slavne Tine Turner? Prodaja o kojoj se priča
Foto: Stuff.co.nz / Tina Turner

Tina Turner prodala je prava na svoj muzički opus izdavačkoj kući BMG.

BMG je dobio prava i na njeno ime i oznake identiteta radi budućih ugovora o sponzorstvu i prodaji, piše BBC.

Firma nije objavila koliko je to platila, ali upućeni izvori kažu da je riječ o više od 50 miliona američkih dolara. Da li je ovo posljednji poslovni potez slavne pjevačice ostaje neizvjesno.

Đoković se rasplesao na Severininom koncertu: Popeo se na pozornicu i potpuno "ukrao" show

Đoković se rasplesao na Severininom koncertu: Popeo se na pozornicu i potpuno "ukrao" show

Turner (81) je kazala da vjeruje da je njena muzika "u sigurnim rukama".

Tina Turner osvojila je 12 Grammyja i ovaj će mjesec ući u Rock & Roll Hall Of Fame kao solo umjetnica, nakon što je 1991. primljena u taj panteon sa svojim bivšim suprugom Ikeom.

Ike i Tina vjenčali su se 1962. godine, ali je njihova veza bila burna i nasilna, pa je 70-ih podnijela zahtjev za razvod.

Turnerina solo karijera brzo je zasjenila partnerstvo s Ikeom i to pet platinastih albuma, uključujući i Private Dancer iz 1984.

Prvi veliki hit doživljava s pjesmom Let’s Stay Together. Nakon što se pjesma popela do prvog mjesta britanskih ljestvica, Capitol odlučuje riskirati i pružiti joj mogućnost da snimi cijeli album. I tako, 1984. godine, nastaje “najveći comeback u historiji muzike”, album Private Dancer. Uz Let’s Stay Together, naravno, album se proslavio s mnogim drugim naslovima, među kojima je vjerojatno najpoznatiji What’s Love Got to Do With It, no tu si i Better Be Good To Me, zatim pjesma Marka Knopflera Private Dancer, te Show Some Respect.

Album koji je postigao treće mjeste po prodavanosti nije do danas ostao bez reizdanja, i dosad je prodao 20 miliona primjeraka.

Dobila je 12 nagrada Grammy, a u oktobru će ući kao solo izvođač u Rock & Roll Hall of Fame.

Dogovor s BMG -om predviđa da joj preda svoj dio prava na snimanje i izdavanje za te hitove i na desetine drugih, u rasponu od šest decenija karijere. Warner Music će ostati diskografska kuća koja će distribuirati muziku ove zvijezde.

"Muzičko putovanje Tine Turner inspirisalo je stotine miliona ljudi širom svijeta i nastavlja dopirati do nove publike", rekao je šef BMG -a Hartwig Masuch.

"Čast nam je što možemo preuzeti posao upravljanja muzičkim i komercijalnim interesima Tine Turner. To je odgovornost koju shvaćamo ozbiljno i marljivo ćemo je provoditi. Ona je zaista jednostavno najbolja", kazao je Masuch.

Rekao je da kompanija namjerava Turnerin rad predstaviti novoj publici, posebno na striming i platformama društvenih medija usmjerenim na muziku poput TikToka.

Tinin životni put nije bio lagan - prvi muž je tukao, borila se s karcinomom i drugim teškim bolestima, prije nekoliko godina sin joj je počinio samoubistvo. Cijelu njenu potresnu priču donosi i najnoviji dokumentarac koji je 27. marta izašao na platformi HBO.

U njemu su redatelji Dan Lindsay i T. J. Martin prikazali dosad neviđene arhivske materijale i okupili 11 sagovornika, a u dokumentarcu se pojavljuje i sama Tina. 

Legendarna pjevačica im je objasnila kako se zahvaljujući svojoj energiji i snazi kao samohrana majka probila na vrhunce top-lista, iako je samostalnu karijeru započela tek u četrdesetim godinama života.

Tina Turner odgojila je četvero djece – dvoje svoje, i dva sina iz Ikeovih prethodnih veza. 2001. godine, autocesta 19 između Brownsvillea i Nutbusha preimenovana je u “Autocestu Tina Turner”. Tina Turner danas živi u Švicarskoj i Francuskoj, još uvijek je nenadmašena kao solo izvođačica s najvećim brojem prodanih karata za koncerte ikada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije