Billboard / Taylor Swift prva dobitnica nagrade Žena decenije

19. 11. 2019. u 09:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Kantautorica Taylor Swift postat će prva dobitnica Billboardove nagrade Žena decenije.

Swift će biti nagrađena na ovogodišnjem Women in Music događaju koji će se održati 12. decembra u holivudskom Paladiumu u Los Angelesu.

Billboard će odati počast zvijezdi koja se smatra "jednom od najuspješnijih muzičkih umjetnika svih vremena tokom 2010-ih".

Swift je postigla bezbroj profesionalnih dostignuća, uključujući pet albuma broj 1 na Billboard 200 ove decenije, pet singlova broj 1 na ljestvici Billboard Hot 100, tri turneje po stadionu širom svijeta i dvije nagrade Billboard Woman of the Year. Pjevačica kantautorica je također nagrađena za posvećenost zaštiti kreativnih prava, muzičkog obrazovanja, programa opismenjavanja, istraživanja raka, pomoći u katastrofama i inicijative Time's Up, prenosi Billboard.

Taylor Alison Swift (1989) najmlađa je kantautorica koja je potpisala ugovor za Sony/ATV Music izdavačku kuću, a njen treći singl s prvog albuma iz 2006. Our Song je pjesma koju je najmlađa osoba napisala, a dospjela je na prvo mjesto američke country top liste.

Rođena u Pennsylvaniji u porodici bankara, u djetinjstvu je igrala i pjevala u predstavama, a sa 12 godina nakon naučena tri akorda na gitari komponirala je svoju prvu pjesmu. Ubacivši se u Rising Stars program za mlade talente ušla je u svijet muzike, i imala je svo vrijeme muzičkog razvoja podršku roditelja. Godine 2006. izdala je svoj debitantski singl Tim McGraw, nakon čega je objavila prvi studijski album Taylor Swift. Krajem 2008. godine objavljuje svoj drugi album pod imenom Fearless. Zahvaljujući uspjesima singlova Love Story You Belong with MeFearless postaje najprodavaniji album za 2009. u SAD-u, dobiva četiri Grammy nagrade, a Swiftova postaje najmlađa dobitnica nagrade za "album godine" u historiji ove nagrade.

Swiftova je prepoznatljiva po narativnim pjesmama o ličnim iskustvima. Ušla u "Songwriters Hall of Fame" u Nashwilleu, a već je jedna od najprodavanijih izvođača svih vremena (npr. 130 miliona downloada singlova). Dobitnica je sedam Grammy nagrada, a ima uspjeha i kao glumica.

NEMA KOMENTARA