Svi pričaju o životu prožetom porocima, a on je život posvetio humanosti

Radiosarajevo.ba
Svi pričaju o životu prožetom porocima, a on je život posvetio humanosti
Poznati pjevač George Michael preminuo je u 53. godini života.

Pronađen je mrtav u svom domu, a nema naznaka nasilne smrti, objavio je BBC.

Vijest je potvrdio njegov glasnogovornik:

"S velikim žaljenjem obavještavamo javnost da je voljeni sin, brat i naš prijatelj George mirno preminuo u svom domu za Božić. Porodica moli za privatnost u ovom teškom trenutku."

Njegovo bogatstvo procjenjuje se na oko 200 milona dolara. Svi koji su ga poznavali navode da mu novac nikada nije bio važan, stoga ga je rado dijelo sa drugima.

Svoj život je posvetio pomaganju onima kojima je pomoć bila potrebna i to daleko od očiju javnosti.

No, nakon njegove smrti mnogi su odlučili progovoriti o njegovim dobročiniteljskim aktivnostima.

'Nakon što nam se javila mlada žena koja je očajnički htjela postati majka, ali nije mogla zatrudnjeti bez tretmana umjetne oplodnje, za koji nije imala novca, George Michael nazvao nas je dan poslije i anonimno joj uplatio 15.000 funti (oko 132.000 kuna)', objavio je na Twitteru Richard Osman, televizijski voditelj na BBC-ju.

Jedan od svjedoka je vidio kako u kafiću Michael daje novac ženi koja je plakala zbog finansijskih problema i dugova iz kojih se nikako nije mogla izvući.

'Htio je ostati anoniman pa je ček na kojemu je ispisao iznos od 25.000 funti dao konobarici zamolivši je da ga preda gospođi', prisjetio se muškarac.

Godinama je volontirao u centru za beskućnike, a redovno je uplaćivao novac i udrugama koje su se brinule za djecu.

'Dao nam je milione, ali izričito nam je branio da mu ime spominjemo u javnosti. Njemu u čast planirali smo organizirati veliki koncert sljedeće godine, na naš 30. rođendan', rekla je Esther Rantzen, osnivačica udruge Childline.

George Michael 2007. u Londonu je održao spektakularan koncert za medicinske sestre i tehničare. Tako im se zahvalio za svu brigu i ljubav kojima su obasipali njegovu majku dok je ležala u bolnici prije nego što je umrla.

Sav prihod od prodaje hit singla 'Jesus To a Child' iz 1996. dao je u humanitarne svrhe, a isto je napravio i s pjesmama 'Last Christmas' te 'Everything She Wants', dok je zaradu od 'Don't Let the Sun Go Down On Me' dao centru za oboljele od AIDS-a i udruzi za djecu.

Prije 16 godina od privatnoga kolekcionara kupio je klavir pokojnoga Johna Lennona iz The Beatlesa. Za instrument je izdvojio 1,45 miliona funti.

'Htio je da klavir, na kojemu je John skladao 'Imagine', zauvijek ostane u Lennonovoj rodnoj Velikoj Britaniji. Dao ga je muzeju u Liverpoolu', rekao je kustos, prenosi Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije