Svadba ultra bogatih je događaj godine: Za političare, filmske i muzičke zvijezde pjevala Beyonce

1
Radiosarajevo.ba
Svadba ultra bogatih je događaj godine: Za političare, filmske i muzičke zvijezde pjevala Beyonce
Foto: X.com / Porodica Amdani

Nakon sedam mjeseci ekstravagantnih predsvadbenih proslava, Anant Ambani, sin najbogatijeg čovjeka u Indiji, sklopio je dugoočekivani brak sa nasljednicom farmaceutske kompanije Radhikom Merchant pred hiljadama gostiju u petak, 12. jula.

Kim i Khloé Kardashian, Nick Jonas i Priyanka Chopra te bivši britanski premijer Tony Blair bili su samo neka od poznatih lica koja su doletjela u Mumbai kako bi prisustvovali ovom događaju prepunom zvijezda.

Vjenčanje je također privuklo mnoga velika imena iz indijske zabave, sporta, biznisa i politike, uključujući bolivudske zvijezde poput Rajinikantha i Sanjaya Dutta, bivšeg predsjednika Ram Natha Kovinda, glavne ministre različitih država i brojne članove nacionalnog kriket tima.

Neuspjeh u finalu presudio: Southgate podnio ostavku

Neuspjeh u finalu presudio: Southgate podnio ostavku

Ambanijevi, porodica iza najveće privatne korporacije u Indiji, Reliance Industries, nisu štedjeli na troškovima. Konglomerat je osnovao Anantov djed, a sada ga vodi njegov otac Mukesh, koji prema Forbesu vrijedi više od 122 milijarde dolara.

Međunarodni gosti također su ispoštovali tradicionalni dress code, noseći dizajne glavnih indijskih modnih dizajnera. John Cena je prošao crvenim tepihom u izvezenom svijetloplavom sherwaniju i bijelim pantalonama.

Nick Jonas blistao u rozoj verziji — izrađenoj od tkanine sa šljokicama — i odgovarajućim satenskim pantalonama. Jonas je stigao sa svojom suprugom i glumicom, Priyankom Chopra, koja je odabrala bogato ukrašeni sari u boji sunca.

Unutar prostora, koji je bio transformiran u minijaturnu verziju svetog indijskog grada Varanasija, snimci široko podijeljeni na društvenim mrežama prikazali su poznate osobe, uključujući Chopru i Cenu, kako plešu i uživaju.

Što se tiče para, mladoženja je prvo stigao na crveni tepih u zlatnom sherwaniju sa cipelama, koje je kasnije promijenio za ceremoniju, javlja CNN.

Mlada je blistala u ručno vezenoj svadbenoj odjeći indijskog brenda Abu Jani Sandeep Khosla. Merchant je slijedila gujaratsku tradiciju nošenja crvene i bijele boje u raskošnoj crveno obrubljenoj bijeloj kombinaciji. Njena odjeća imala je 16 metara dugi veo ukrašen kamenjem i šljokicama te dugu ghagru, tradicionalnu suknju, sa skoro 7 metara dugim odvojivim dijelom, prema riječima njene stilistice Rhe Kapoor, koja je prvi pogled podijelila na Instagramu.

U videu objavljenom na društvenim mrežama u petak ujutro, Anantova majka Nita Ambani ispričala je nedavno putovanje u Varanasi, u državi Uttar Pradesh, gdje je tražila blagoslove za par.

Također je otkriveno da je haljina koju je Nita Ambani nosila na crvenom tepihu trebala više od 40 dana za izradu. Prilagođena breskvasta svilena ghagra dizajnirana je od strane modne kuće Abu Jani Sandeep Khosla i umjetnika Vijaya Kumara i Monike Maurya.

Ekstravagantni događaj

Porodica Ambani je ostala zatvorena prema medijima u vezi sa događajem, iako su se u proteklim sedmicama širile glasine o listi gostiju i identitetu zvijezda izvođača. Lokalni mediji i korisnici indijskih društvenih mreža također su spekulisali o svemu, od jelovnika do komada nakita koji bi mogli biti izloženi iz porodične kolekcije.

Jedan od najpoznatijih indijskih modnih dizajnera, Manish Malhotra, bio je kreativni direktor događaja. Slavljeni couturier je kreirao prilagođene odjevne predmete za različite članove porodice Ambani tokom mjesec dugih svadbenih proslava.

"Svaki detalj, od dekora i kuhinje do odjeće i ambijenta; svaki događaj... dizajniran je da uroni goste u atmosferu radosti, ljubavi i proslave," rekao je za CNN putem e-maila prije vjenčanja.
U danima koji su prethodili petkovoj ceremoniji, par je učestvovao u nekoliko tradicionalnih predsvadbenih rituala. Justin Bieber je nastupio na njihovom "sangeetu", noći muzike i plesa, prošlog petka. Par je zatim prisustvovao privatnoj "haldi" ceremoniji, koja tradicionalno uključuje prijatelje i porodicu kako blagoslivljaju mladu i mladoženju nanošenjem paste od kurkume na njihove glave, lica ili tijela.

Prema hinduističkoj tradiciji, datumi vjenčanja su navodno odabrani prema povoljnim danima na kartama rođenja mlade i mladoženje.

[twitter]https://x.com/BeingSumit007/status/1811791606418387318[/twitter]

Diplomac Brown univerziteta, 29-godišnji Anant Ambani je Mukeshovo najmlađe dijete i direktor je u energetskoj kompaniji koju vodi Reliance. Njegova nevjesta Radhika Merchant, također 29, je kćerka Virena i Shaile Merchant, osnivača farmaceutske kompanije Encore Healthcare.

Nije poznato tačno koliko je porodica Ambani potrošila na svadbene proslave para. Industrijske procjene stavljaju ukupni iznos u stotine miliona dolara, a izvještaji govore da su muzički izvođači primali sedmocifrene ili čak osmocifrene sume.

Na ulicama Mumbaija, stanovnici s kojima je razgovarao CNN imali su mješovite osjećaje o ekstravagantnom događaju — i bogatstvu koje je prikazano. "To je njihovo bogatstvo, ali je krajnje smiješno što rade," rekla je učiteljica iz vrtića Devanshi Zaveri, dodajući: "Nema potrebe da se toliko razmeću."

Bankarka Jenica Kothari je, s druge strane, pozdravila doprinos lokalnoj ekonomiji: "To pomaže ekonomiji, pomaže svima... Dakle, mislim da ako imaju novca, trebali bi ga trošiti." Cijene lokalnih hotela su navodno porasle dok su se hiljade gostiju pripremale za dolazak u Mumbai, finansijsko središte koje služi kao komercijalna prijestolnica Indije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije