Sting minutom šutnje počeo koncert u pariškoj dvorani Bataclan

Radiosarajevo.ba
Sting minutom šutnje počeo koncert u pariškoj dvorani Bataclan
EPA / Sting
"Večeras moramo pomiriti dvije zadaće: sjetiti se onih koji su izgubili život u napadu i proslaviti život i muziku na ovom historijskom mjestu", rekao je Sting na francuskom.

Minutom šutnje u spomen žrtava džihadističkog napada 13. novembra 2015., počeo je u subotu britanski pjevač Sting koncert kojim je ponovno otvorena pariška dvorana Bataclan, piše Daily Mail.

Nakon minute šutnje slijedile su pjesme "Fragile" i "Message in a Bottle" koje su slušatelji popratili gromoglasnim aplauzom. Pjevača je na pozornici pratio francusko-libanonski trubač Ibrahim Maalouf.

U dvorani s gotovo 1.500 mjesta bili su oni koji su preživjeli napad, porodice žrtava, predstavnici vlasti i ganuti gledatelji. Neki su plakali.

Sav prihod od koncerta koji je trajao oko sat vremena, namijenjen je dvjema udrugama žrtava. Snimku koncerta prikazat će više televizijskih kuća na svim kontinentima.

Bivši frontmen grupe Police prvi je muzičar koji je nastupio na obnovljenoj sceni Bataclan nakon terorističkih napada koje su džihadisti izveli u vrijeme koncerta američke rock grupe Eagles od Death Metal.

U nedjelju su predviđene službene komemoracije za žrtve uz otkrivanje ploča na svim mjestima gdje su bili izvedeni napadi.

Džihadisti naoružani kalašnjikovima i eksplozivnim pojasima izveli su napade na stadionu Stade de France blizu Pariza, u Bataclanu te na terasama obližnjih barova i restorana usmrtivši ukupno 130 osoba u najgorim atentatima počinjenima u Francuskoj. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije