Šokantne informacije: Kate se godinama neće pojaviti u javnosti, prekinula odnos s prijateljima?

3
Radiosarajevo.ba
Šokantne informacije: Kate se godinama neće pojaviti u javnosti, prekinula odnos s prijateljima?
Foto: EPA-EFE / Princ William i Kate Middleton

Povratak Kate Middleton na kraljevske dužnosti trajat će "mnogo godina", a ne nekoliko mjeseci, tvrdi se na društvenim mrežama od strane nekih insidera. Neki od njenih prijatelja princeze tvrde da su izgubili kontakt s njom otkako je saznala svoju dijagnozu.

Yahoo Canada pozabavio se ovim tvrdnjama te ocijenio da su one neutemeljene.

Krenimo redom. Početkom maja 2024. korisnik Facebooka objavio post s platforme X, kojom se osporavaju izvještaj prema kojima će se princeza od Walesa za nekoliko mjeseci vratiti kraljevskim dužnostima. Umjesto toga tvrdi se da će joj trebati godine.

Iz SDA Stari Grad se obrušili na Čengića: Đavolji advokat nesposobne Trojke s policijskom pratnjom

Iz SDA Stari Grad se obrušili na Čengića: Đavolji advokat nesposobne Trojke s policijskom pratnjom

Tekst u objavi je glasio: "Prijelomna vijest! Uprkos brojnim izvještajima da se Kate vraća kraljevskim dužnostima u sljedećih nekoliko mjeseci, izvori bliski njoj kažu da bi njen povratak mogao potrajati 'mnogo godina'. Kateini bliski prijatelji priznaju da su izgubili kontakt s njom".

Uz objavu je priložen hashtagove "gdje je Kate Middleton".

Kralj Charles ga i dalje ignoriše: Porodica princeze Diane stala uz Harryja

Kralj Charles ga i dalje ignoriše: Porodica princeze Diane stala uz Harryja

Slični postovi pojavili su se i drugim objavama na X-u te u brojnim objavama na Facebooku.

"Ako ima istine u ovom, a vrijeme će pokazati, onda cijela ova stvar nije normalna", napisao je jedan korisnik društvenih mreža.

Ukupno, postovi na ovu temu prikupili su 985.000 interakcija, u budućnosti će imati i više.

Međutim, Snopes nije pronašao primjere da bilo koje ugledne novinske kuće izvještavaju o ovim tvrdnjama te nema niti jedne relevantne objave kraljevske porodice da Kate neće biti dugo, zbog čega su ovu tvrdnju ocijenili 'neutemeljenom'.

Pretražujući web stranicu kraljevske porodice i Google, nisu pronašli nikakve dokaze da je iko govorio o nekoliko godina dugom oporavku Kate Middleton.Također nije bilo dokaza da je "izgubila kontakt" s prijateljima. Nijedna ugledna novinska publikacija nije potkrijepila te tvrdnje - koje bi, da su tačne, bile veoma vrijedne vijesti.

Snopes je kontaktirao korisnika X i Buckinghamsku palaču za komentar o glasinama, no nisu dobili odgovor.

Podsjetimo, 17. januara 2024. Buckinghamska palača objavila je da je princeza dan ranije primljena u bolnicu na planiranu abdominalnu operaciju i da se "vjerovatno neće vratiti javnim dužnostima prije Uskrsa". Međutim, 22. marta Kensingtonska palača objavila je snimak Kate kojom je objavila da se liječi od raka.

What in the world!!!!

Posted by Susie Cue on Wednesday, May 8, 2024

Nakon objave snimka, više britanskih medija, uključujući Sky News, ITV i The Independent, prenijelo je izjavu Kensingtonske palače, koja glasi: "Princeza će se vratiti službenim dužnostima kada joj to odobri njen medicinski tim. Dobro je raspoložena i fokusirana je na potpuni oporavak".

Slične neutemeljene glasine pojavile su se na društvenim mrežama o kralju Charlesu III u martu i maju, gdje su se proširile glasine da su britanskom monarhu dane dvije godine života, odnosno da su ažurirani planovi njegovog pogreba jer je 'jako loše', javlja Story.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije