Skandal nakon Eurosonga: Da li je pobjednička pjesma plagijat?

2
Radiosarajevo.ba
Skandal nakon Eurosonga: Da li je pobjednička pjesma plagijat?
Foto: EPA - EFE / Loreen - Pobjednica na Eurosongu 2023

Jeedan dio fanova Eurosonga tvrdi kako je pobjednička pjesma predstavnice Švedske Loreen - Tattoo plagijat.

Loreen je s pjesmom Tattoo osvojila je ukupno 583 boda te potvrdila predviđanja eurovizijskih kladionica.

Na drugom mjestu se našla Finska s 526 bodova te najviše glasova publike od čega čak 376 bodova publike, a na trećem Izrael.

Njemački političari srbijanskoj opoziciji: "Bojkot izbora bio bi samo voda na mlin vladajućih"

Njemački političari srbijanskoj opoziciji: "Bojkot izbora bio bi samo voda na mlin vladajućih"

Mnogi su već iskazali nezadovoljstvo pobjednikom, a nakon toga uslijedile su i mnoge teorije zavjere te optužbe da je pjesma Tattoo plagijat.

Španci optužuju ovogodišnju pobjednicu za plagiranje. Tvrde kako pjesma previše podsjeća na druge pjesme. Pišu da neki dijelovi pjesme podsjećaju na pjesmu The Winner Takes It All grupe ABBA, dok refren podsjeća na pobjedničku pjesmu Eurovizije Euphoria iz 2012. koju je također izvodila Loreen.

Još jedna stvar na koju su mnogi reagirali je instrumentalni uvod pjesme. Kažu kako je vrlo sličan uvodu pjesme Pont Aerisa Flying Free iz 1999. godine.

To nije sve. Tokom današnjeg dana užarile su se društvene mreže jer je primjećena ogromna sličnost u muzici između pobjedničke pjesme i one koju je pak pjevala ukrajinska pevačica 2005. godine.

Korisnici Twittera kazuju da je pjesma Tattoo ukradena. Pojavio se čak i snimak ove pjesme u originalnoj verziji, a izvodi je pjevačica Mika Newton.

Evo i pravila za prijavu na Eurosong: Pjesma naravno mora biti nova, muzika i tekst. Ne smije trajati više od tri minute, mora se pjevati uživo. Osim toga na sceni ne smije biti više od šest ljudi. Za politiku također nema mjesta na Eurosongu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije