Selena Gomez poslala poruku Zuckerbergu: "Imamo ozbiljan problem"

0
Radiosarajevo.ba
Selena Gomez poslala poruku Zuckerbergu: "Imamo ozbiljan problem"
Foto: EPA-EFE / Selena Gomez

Selena Gomez poslala je privatnu poruku Marku Zuckerbergu kojom mu je pokušala skrenuti pažnju na rasistički sadržaj i lažne informacije na Facebooku. Poruku je u petak navečer objavila na svom Instagramu.

Osim Zuckerbergu, pisala je i izvršnoj direktorici Facebooka Sheryl Sandberg, a molila ih je da se pozabave "mržnjom, lažnim informacijama, rasizmom i netrpeljivosti" na njihovim platformama.

"Prošlo je neko vrijeme otkako smo sjeli za isti stol. Imamo ozbiljan problem. Facebook i Instagram koriste se za širenje mržnje, lažnih informacija, rasizma i netrpeljivosti. Pozivam vas oboje da nam pomognete to zaustaviti", napisala je, prenosi Index. 

Selenina poruka  - undefined

Foto: Instagram: Selenina poruka

Pozvala ih je da ugase grupe i blokiraju korisnike koji šire govor mržnje i lažne informacije te promoviraju nasilje. Posebno je zabrinuta oko lažnih informacija o izborima. 

"Naša budućnost ovisi o tome, ovo je izborna godina. Ne možemo dopustiti lažne informacije o glasanju. Mora postojati provjera činjenica i odgovornost. Nadam se da ćete se javiti što prije", dodala je.

Poruku koju je poslala podijelila je sa svojih 193 hiljade pratitelja na Instagramu nakon što su brojne poznate osobe poput Kim Kardashian i Naomi Campbell u srijedu bojkotirale objavljivanje na Instagramu.

Netačne informacije koje se dijele na društvenim mrežama ozbiljno utječu na predstojeće izbore i podrivaju našu demokraciju te imaju ozbiljan utjecaj na društvo", stoji u saopćenju Kim Kardashian, koja se priključila pokretu u sklopu kampanje #StopHateforProfit, a pokrenuli su je borci za ljudska prava u Americi.

"Ne mogu stajati po strani i šutjeti dok razne platforme dopuštaju da se i dalje na njima šire govor mržnje i dezinformacije", napisala je zvijezda reality showa.

Sa 188 miliona sljedbenika na Instagramu, Kardashian ima jedan od 10 najpraćenijih računa na svijetu te ga je u srijedu odlučila 'zamrznuti' na 24 sata.

Uz nju su se za bojkot aktivnosti na društvenim mrežama odlučili Leonardo DiCaprio, Sacha Baron Cohen, Kerry Washington, Jennifer Lawrence, Katy Perry i Naomi Campbell.

Glumac Ashton Kutcher, koji na društvenim mrežama ima više miliona pratitelja, pridružio se bojkotu te poručio: "Ove platforme nisu stvorene da bi širile mržnju i nasilje."

Organizatori kampanje #StopHateforProfit optužuju Facebook i Instagram da ne čine dovoljno da bi spriječili govor mržnje i širenje lažnih informacija.

Grupa je posebno usredotočena na Facebook, u čijem su vlasništvu Instagram i WhatsApp, a prošle je godine kompanija ostvarila profit od gotovo 70 milijardi dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije