Roger Federer prekršio kraljevski protokol zbog Kate Middleton

0
Radiosarajevo.ba
Roger Federer prekršio kraljevski protokol zbog Kate Middleton
Foto: Facebook / Roger Federer, Kate Middleton i Mirka Federer

Slavni teniser Roger Federer prekršio kraljevski protokol zbog prijateljstva s princezom Catherine.

U kraljevskoj loži londonskog All England Cluba u Wimbledonu princeza Kate Middleton sjedila je odmah do slavnog tenisera kojem se pridružila i njegova porodica.

U svojoj nevjerovatnoj karijeri legendarni švicarski teniser, 41-godišnji Roger Federer, 310 sedmica je proveo na prvom mjestu ATP-jeve ljestvice najboljih svjetskih igrača, a uz ostalo osam puta je slavio i Wimbledonu, najuglednijem i najpoznatijem turniru koji se igra na travnatoj podlozi.

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

Nekoliko puta osvojene trofeje u All England Clubu dodijelila mu je i na pobjedama osobno čestitala princeza Catherine, kojoj je Roger Federer jedan od sportskih idola, a princeza i tenisač su već godinama i dobri prijatelji.

Otkad se lani nakon briljantne sportske karijere povukao u zasluženu igračku mirovinu legendarni tenisač ima mnogo više vremena nego prije za privatne i društvene obaveze, ali i dalje mu je jedna od glavnih zadaća promocija bijelog sporta.

Uoči ovogodišnjeg Wimbledona, primjerice, tako je na terenu broj tri odmjerio snage u ekshibicijskom meču s princezom od Walesa, a tom prilikom je snimljen i promotivni spot sa zahvalom malim skupljačicama i skupljačima lopti, koji dodaju lopte igračicama i igračima na svim terenima All England Cluba.

Roger Federer podigao publiku na noge: Dobio aplauz dostojan šampiona i jednog od najvećih ikad

Roger Federer podigao publiku na noge: Dobio aplauz dostojan šampiona i jednog od najvećih ikad

Premda se njihov posao čini jednostavnim, moraju usvojiti mnoge vještine, te na terenu biti što nevidljiviji.

Legendarni švicarski teniser, koji po majci ima i južnoafričko državljanstvo, i sam ima iskustvo skupljača i dodavača lopti, a u Wimbledonu je bio princezin specijalni gost u kraljevskoj loži.

Roger je pritom prekršio kraljevski protokol jer je kod pozdravljanja s princezom u jednom trenutku djelovao kao da će je poljubiti u obraz - svoju ruku stavio joj je na leđa te joj se približio, ali se Kate suptilno odmaknula i podsjetila ga da u javnosti ipak treba pratiti protokol iako su privatno dobri prijatelji. Doduše, i bilo kakvo dodirivanje članova kraljevske obitelji, ako nisu oni inicirali, odnosno pružili ruku, je zapravo kršenje protokola.

A legend returns. The Centre Court crowd rises for eight-time #Wimbledon champion Roger Federer

Posted by Wimbledon on Tuesday, July 4, 2023

Kate Middleton i Rogeru u kraljevskoj loži pridružili su se i njegov otac Robert Federer te supruga Mirka Federer, također bivša teniserka, s kojom teniser podiže četvero djece.

Mirka i Roger upoznali su se na Olimpijskim igrama u Sydneyju u Australiji 2000., gdje su oboje nastupali za švicarsku reprezentaciju, a na svom lanjskom oproštaju Roger Federer se emotivnim riječima obratio ženi svog života: "‘Posebno bih zahvalio svojoj prekrasnoj supruzi Mirki koja je proživjela svaku minutu sa mnom i mojim timom. Više od dva desetljeća bila mi je najveća podrška, gledala je bezbroj mojih mečeva, čak i u visokoj trudnoći, a na tome sam joj neizmjerno zahvalan", izjavio je Federer, prenosi Gloria.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije