Procurile snimke: Polugole razmažene zvijezde raskalašeno tulumarile

0
Radiosarajevo.ba
Procurile snimke: Polugole razmažene zvijezde raskalašeno tulumarile
Foto: Kolaž / Blogerica Anastasia Ivleeva

Brojni ruski celebrityji suočavaju se s oštrim kritikama i bijesom javnosti nakon sudjelovanja na tematskoj zabavi s oskudno odjevenim sudionicima. Ova kontroverzna fešta, koju je 20. i 21. decembra organizirala blogerica Anastasia Ivleeva u moskovskom klubu Mutabor, postala je izvor negodovanja u trenutku dok Rusija vodi rat u Ukrajini, a vlasti promiču konzervativne narative.

Snimke ove gotovo gole zabave brzo su se proširile ruskim društvenim mrežama, izazivajući kritike religijskih dužnosnika, proratnih aktivista i dijela javnosti. Zabava je naišla na poseban gnjev jer se odvijala dok su ruske snage bile angažirane u Ukrajini.

Jedan od sudionika, reper Nikolaj Vasiljev, privukao je pozornost noseći samo čarapu preko genitalija. Nakon događaja, osuđen je na 15 dana zatvora i novčanu kaznu temeljem kontroverznog zakona o 'gay propagandi', a sud je zaključio da je cilj događaja bio "propagiranje netradicionalnih seksualnih odnosa".

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Ivleeva, koja je organizirala zabavu, prvo je tvrdila da su sudionici sami birali odjeću, no kasnije se javno ispričala u suzama putem videozapisa tražeći oprost i priliku za drugi početak. Sada se suočava s mogućim pravnim problemima, uključujući inspekciju zbog utaje poreza i kolektivnu tužbu od strane proratnih organizacija.

Ovaj skandal odražava sve snažniji trend koji je pokrenuo Kremlj kako bi promicao tzv. "tradicionalne vrijednosti". Ovo odstupanje od pozicioniranja Rusije kao "normalne" države nakon invazije na Ukrajinu pokazuje da puka šutnja više nije dovoljna u modernoj Rusiji, a mnogi sudionici zabave suočavaju se s ozbiljnim posljedicama uključujući otkaze i raskidanje ugovora.

Društveni komentatori upozoravaju da je vrijeme da građani shvate da su aktivno sudjelovanje i pristajanje na politiku režima sada neizbježni, a totalitarne tendencije postaju sve očitije u svakodnevnom životu, piše CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije