Princ Harry i Elton John pobijedili britanske medije na sudu

0
Radiosarajevo.ba
Princ Harry i Elton John pobijedili britanske medije na sudu
Foto: EPA-EFE / Princ Harry

Princ Harry, pjevač Elton John i još pet visokoprofilnih britanskih ličnosti mogu imati svoj sudski spor protiv izdavača novina Daily Mail, optužujući ih za široko rasprostranjeno nezakonito ponašanje, suđenje će se održati, odlučio je Visoki sud u Londonu u petak.

Izdavač Associated Newspapers (ANL) tražio je na saslušanjima u martu da se slučaj odbaci, tvrdeći da su tvrdnje koje su podnesene u oktobru 2022. godine izvan zakonskog roka od šest godina za podnošenje pravnih postupaka.

Harry, mlađi sin kralja Charlesa, zajedno s Eltonom Johnom i još petoricom tužitelja, optužuje ANL, koji objavljuje Daily Mail i Mail on Sunday, za prisluškivanje telefona i druge ozbiljne povrede privatnosti koje datiraju unazad 30 godina. ANL uvijek negira uključenost u nezakonite prakse, piše Reuters

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

"Smtram da svaki tužitelj ima stvarnu šansu da pokaže prikrivanje od strane Associated koje nije - i ne bi moglo biti s razumnom pažnjom otkriveno od strane relevantnog tužitelja prije oktobra 2016. godine", rekao je sudija Matthew Nicklin u svojoj presudi.

Međutim, Nicklin je odlučio da se sedam tužitelja ne može osloniti na knjige s evidencijama plaćanja ANL-u privatnim istražiteljima, koje su otkrivene na javnom saslušanju o standardima tiska koje je počelo 2011. godine, bez prethodnog dobijanja odobrenja britanskih ministara.

Slijedeće saslušanje održat će se 21. novembra kako bi se razmotrile posljedice presude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije