Premješteno tijelo Bate Živojinovića, više ne počiva u Aleji zaslužnih građana

6
Radiosarajevo.ba
Premješteno tijelo Bate Živojinovića, više ne počiva u Aleji zaslužnih građana
Arhiv / Bata Živojinović

Tijelo srbijanskog glumca Velimira Bate Živojinovića više ne počiva u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, gdje je sahranjen 2016. godine.

Posljednja želja Bate Živojinovića bila je da se sahrani pored svoje supruge Julijane Lule Živojinović u porodičnoj grobnici u selu Koraćica gdje je glumac odrastao.

Batini posmrtni ostaci su premješteni u Koraćicu i slavnom glumcu je ispunjena posljednja želja.

Sejo Sexon za Radiosarajevo.ba: "Mi smo hroničari grada, a Sarajlije koautori naših pjesama"

Sejo Sexon za Radiosarajevo.ba: "Mi smo hroničari grada, a Sarajlije koautori naših pjesama"

Bati je održan i parastos u crkvi Svete Trojice. Svojevremeno je o Batinoj želji govorio njegov sin Miljko Živojinović.

Podsjetimo, glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je u 83. godini života 22. maja 2016. godine, u Beogradu.

Bio je jugoslovenski i srbijanski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Na filmskom platnu debitovao je 1955. godine u filmu "Pesma sa Kumbare".

Glumio je u više od 280 filmova i televizijskih serija.
 
U većini filmova koje je snimao igrao je glavne uloge, a naročito je ostao upamćen po tzv. partizanskim filmovima "Bitka na Sutjesci", "Kozara", "Valter brani Sarajevo", "Partizanska eskadrila" i brojnim drugim.

Velimir – Bata Živojinović dao je intervju za HRT u kojem je govorio o opsadi Sarajeva. Glumac je u razgovoru s Robertom Zuberom govorio o kinematografiji čija je velika zvijezda bio, ali i u ulasku u politiku, podršci prema Miloševićevom režimu, opsadi Sarajeva te prijateljstvu i pomirenju s Borisom Dvornikom.

Pričali su i o Hajrudinu Krvavcu, režiseru kojem Živojinović duguje kultni status u našoj regiji.

Upitan o svom boravku na Palama tokom opsade Sarajeva Bata Živojinović priznao je da je gledao ljude koji su gađali grad.

Na pitanje kako se tada osjećao ”Valter” i da li je mogao više učiniti za Sarajevo svojim javnim ugledom dižući jasno svoj glas, on kaže:

“Ne, nisam nikada bio na tom nivou da bi se bavio tim krupnim tragedijama, nisam bio na funkcijama. To su mogli reći Karadžić, Mladić i ostali njihovi vrhunski stručnjaci s kojima sam se družio sedam mjeseci na Palama, ali ja nisam imao oružje. Nisam bio nikakav vojni savjetnik, niti stručnjak. Ja sam bio okružen Srbima koji su bolesno verovali u to šta rade. Drugi su išli na pečenje vola gore, ja nisam”, komentarisao je Bata o opsadi Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije