Preminuo Gary Rossington, gitarista i osnivač grupe "Lynyrd Skynyrd"

1
Radiosarajevo.ba
Preminuo Gary Rossington, gitarista i osnivač grupe "Lynyrd Skynyrd"
Foto: Facebook / Garry Rossington

Član benda "Lynyrd Skynyrd" Gary Rossington preminuo je u nedjelju u svojoj 71. godini, četiri mjeseca prije nego što je skupa sa bendom trebao da krene na turneju.

Uzrok smrti nije još poznat ali poznato je da je gitarista godinama imao problema sa zdravljem, uključujući i srčani udar 2015. kao i hitnu operaciju srca 2021. godine.

"Sa našim najdubljim saučešćem i tugom moramo da vas obavjestimo da smo danas izgubili našeg brata, prijatelja, člana porodice, tekstopisca i gitaristu Gerija Rossingtona. Geri je sada sa svojom braćom i porodicom Skynyrd na nebu i igra lijepo, kao i uvijek", naveli su članovi benda.

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Rossington je rođen u Jacksonvillu na Floridi 1951. godine. U bendu je bio od 1964. godine, kada je to bio trio pod nazivom "Me, You, and Him", sa basistom Larryjem Junstromom i bubnjarom Bobom Bernsom.

Rossington je uvijek želio da bude igrač bejzbola, ali nakon što je čuo Rollingstonse, okrenuo se muzici. 

Međutim, bejzbol je doveo do nastanka Lynyrd Skynyrd: Rossington, Berns i Janstrom su na utakmici upoznali pevača Ronnija Van Zanta koji je igrao u rivalskom bejzbol timu, i zajedno su svirali pod nadstrešnicom kuće Bernsovih roditelja.

Nakon nekoliko promjena imena, na kraju su se odlučili za "Lynyrd Skynyrd", nazvanom po Leonardu Skinneru, strogom nastavniku u školi 16-godišnjeg Rossingtona. Rossingtonov instrument po izboru bio je Gibson Les Paul iz 1959. koji je kupio od žene koju je tada ostavio dečko ali joj je ostavio svoju gitaru. Nazvao ga je "Berniece" u čast svoje majke (s kojom je bio izuzetno blizak nakon smrti svog oca). Rossington je svirao glavnu gitaru na "Tuesday's Gone" i slajd gitaru za "Free Bird". 

Debi album benda objavljen je 1973. godine i sadržao je devetominutnu pesmu Free Bird, koja je postala jedna od najpoznatijih pesama Skynyrda. Rosington je koautor Sweet Home Alabama, hit sa njihovog drugog albuma, kao i nekoliko drugih pesama uključujući I Ain’t The One, Things Goin’ On, Don’t Ask Me No Kuestions i Gimme Back Mi Bullets. 

Neke od posljednjih turneja benda su North America Tour (2016, The Last of the Street Survivors Farewell Tour (2018–2020), Big Wheels Keep On Turning Tour (2021–2023), Sharp Dressed Simple Man Tour (2023) na kojem je i sam Rossington trebao učestvovati). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije