Umrla zvijezda legendarnog filma Prohujalo s vihorom

Radiosarajevo.ba
Umrla zvijezda legendarnog filma Prohujalo s vihorom
Foto: Wikipedia / Olivia De Havilland

Olivia De Havilland umrla je u 105. godini u Parizu. Bila je jedna od posljednih osoba iz zlatnog doba Hollywooda, ali je ostala i posljednja iz glumačke postave filma "Prohujalo s vihorom".

Ovaj filmski klasik, reditelja oskarovca Victor Fleming osvojio je osam Oskara na dodjeli 1940. godine.

Olivija je 1. jula proslavila 104. rođendan, a rođena je u Tokiju. U kultnom filmu "Prohujalo s vihorom" igrala je Melanie.

Njezina glumačka karijera potrajala je šest desetljeća, sve do kraja 80-ih godina, a između ostalog glumila je i kraljicu Elizabetu u filmu "The Royal Romance of Charles and Diana" iz 1982 godine.

Iza nje su bila dva braka, sa scenaristom Marucusom Goodrichom provela je razdoblje od 1946. do 1953. godine, a s njegovim kolegom Pierreom Galanteom bila je u braku od 1955. do 1979. godine.

Olivijino prvo dijete koje je dobila s Marcusom, sin Benjamin preminuo je u dobi od 42 godine od srčanog udara, a bolovao je i od Hodgkinsonove bolesti. U braku s Pierreom rodila je kći Gisele Galante.

Njezin brak s francuskim scenaristom rezultirao je njezinim preseljenjem u Pariz gdje je živjela do svoje smrti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije