Godišnjica / Sjećanje na Jadranku Stojaković: Muzika joj je bila životna filozofija

24. 07. 2020. u 07:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Jadranka Stojaković rođena je na današnji dan, 24. jula 1950. godine u Sarajevu, gdje je i počela sa svojom muzičkom karijerom.

Jadranka Stojaković je bila poznata bosanskohercegovačka kantautorica zabavne muzike i autorica brojnih urbanih šansona i šlagera intimnijeg muzičkog izričaja iz kasnih 1970ih i 1980ih godina.

Tokom kasnih sedamdesetih počela se baviti obradom bosanskih sevdalinki starih gradskih ljubavnih pjesama, kao i obradom poezije srpske pjesnikinje Desanke Maksimović u novom muzičkom aranžmanu.

Njene pjesme Sve smo mogli miŠto te nema, Čekala sam... nikada neće biti zaboravljene. Najpoznatija kantautorica iz BiH Jadranka Stojaković preminula je 3. maja 2016. godine, u 66. godini u Banjoj Luci.

Jadranka Stojaković je duže vrijeme bolovala od amniotrofične lateralne skleroze, a preminula je u banjalučkom Specijalnom centru “Ivan Pavao II” Dom za starije osobe.

Do rata je bila aktivna na muzičkoj sceni cijele bivše Jugoslavije, bila je poznata po svojim nastupima na kojima je istovremeno pjevala, svirala gitaru i usnu harmoniku. Dio života provela je u Japanu, tačnije 23. godine - gdje se, osim muzikom, bavila i slikarstvom. 

Njen značaj za historiju pop rock muzike Bosne i Hercegovine ogleda se u promociji pjevane poezije, akustične gitare i tradicionalnog bosanskog instumenta saza.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA