Poznati Hrvati koji su promijenili ime: Među njima su Doris Dragović i Jasmin Stavros

0
Radiosarajevo.ba
Poznati Hrvati koji su promijenili ime: Među njima su Doris Dragović i Jasmin Stavros
Foto: Facebook / Doris Dragović

Niko sebi nije sam birao ime pa nije rijetkost da ljudi nisu zadovoljni imenom koje su roditelji izabrali za njih, te ga u odrasloj dobi požele promijeniti.

Postoje za to razni razlozi, a kad je riječ o poznatim osobama, najčešći je razlog taj da smatraju da njihovo ime nije dovoljno zvučno i izaberu neko koje će biti zvučnije.

Tome nisu izuzetak i neki poznati Hrvati, a u nastavku pročitajte o kome se radi.

Skandal o kojem bruji Evropa: Turčin odbio da se rukuje sa Dušanom Tadićem, poznat razlog

Skandal o kojem bruji Evropa: Turčin odbio da se rukuje sa Dušanom Tadićem, poznat razlog

Jasmin Stavros

Milu Vasića danas rijetko ko zove njegovim pravim imenom.

ON je poznatiji kao Jasmin Stavros, a jednom prilikom je otkrio da novo ime nije izabrao sam, već ga je 'prekrstio' Rajko Dujmić.

Jasmin Stavros
Foto: Instagram: Jasmin Stavros

"Kako ti se majka zove? Ja kažem Jasna, aha, onda si Jasmin. Onda me ovako gleda i gleda, kaže okreni se malo, gleda mi profil, imaš grčki nos, imaš kakvo porijeklo iz Grčke? Ja govorim iz Grčke? Pa je, neki pradjed mi je bio Grk, on govori Stavros. Ja kažem molim? Jasmin Stavros. Stavros je inače u prijevodu krst, što znači da sam ja odabran, kao da sam odabran, kao da je to Božja volja. A i postoji jedno mjesto, jako atraktivno mjesto, koje se zove Stavros i ima puno likova u filmovima koji se zovu Stavros", ispričao je pjevač jednom prilikom.

Otkrio je i da je jednom zbog promjene imena doživio i neugodnost prilikom prijave u hotel.

Gwyneth Paltrow probala bizarnu terapiju: 'Bilo je čudno, ali je puno pomoglo'

Gwyneth Paltrow probala bizarnu terapiju: 'Bilo je čudno, ali je puno pomoglo'

"Piše rezervacija Jasmin Stavros, a ja nosim sa sobom iskaznicu na kojoj piše drugo ime, i oni kažu, oprostite gospodine, mi čekamo gospodina Stavrosa i maknu mene i ja tu noć provedem u autu", otkrio je.

Doris Dragović

Popularnu Doris svi znaju po tom imenu, ali joj navodno u dokumentima još uvijek stoji njeno pravo ime Dorotea uz prezime njenog supruga Maria, tako da biste je mogli pronaći pod imenom Dorotea Budimir.

Doris Dragović
Foto: Facebook: Doris Dragović

Menadžer Zoran Škugor ranije je otkrio da je on taj koji je smislio umjetničko ime za Doroteu.

"Njeno pravo ime je dugo za pamtiti i pisati, stvarno jako neobično ime, dok je Doris lako pamtljivo. Kako sam ja izabrao da joj Zrinko Tutić radi prvu pjesmu 'Željo moja' i prva dva albuma, a on je imao hit 'Doris' pomislio sam da tu ima energije pa je Dorotea postala Doris i tako je ostalo tokom cijele njene karijere", ispričao je za Slobodnu Dalmaciju.

Vanna

Prilično je jasno da je Vanna umjetničko ime, a nastalo je kao izvedenica njenog imena Ivana. I za to je ime 'kriv' Zoran Škugor.

"U to sam vrijeme radio s Ivanom Banfić i još jednom Ivanom koja se prezivala Ranilović. Rekao sam sebi ne mogu istovremeno raditi s dvije Ivane. Sjetio sam se jedne predivne žene iz Rijeke, zvala se Vana. Predložio sam Ivani Ranilović da joj mijenjamo ime u Vana i ona je to bez razmišljanja prihvatila, samo je dodala još jedno ‘n’ pa je tako nastala Vanna", ispričao je u istom intervjuu.

Viktor Drago

Navodno je, danas jedno od poznatijih imena na domaćoj modnoj sceni, Viktor Drago, rođen kao Siniša Dragojlović, ali on je to u ranijem intervjuu porekao tvrdeći da nikad nije promijenio ime.

"Ako me pitate zovem li se ja Viktor Drago, odgovorit ću potvrdo. Ako treba donijet ću vam i rodni list u kojem piše Viktor Drago. Nikad nisam promijenio ime i prezime, niti bilo kakava promjena imena može promijeniti osobu koja sam ja', rekao je za Jutarnji list.

Jacques Houdek

Pjevača uglavnom svi znaju pod imenom Jacques pa mu se prezime najčešće ni ne spominje, no to nije ime koje su mu dali roditelji.

Jacques Houdek
Facebook: Jacques Houdek

Jacques Houdek rođen je kao Željko, a ime je navodno promijenio da bi dobilo na zvučnosti u čemu je svakako i uspio.

Boris Banović

Iako o tome modni stručnjak nikad nije govorio, njegovo pravo ime navodno je Milorad, no ionako ga svi vjerojatno najbolje znaju kao njegov alter ego- Fashion Guru.

Ibrica Jusić

Malo ko zna da je Ibrica Jusić, jedno od najpoznatijih imena na muzičkoj sceni rođen kao Ibrahim pa je svoje ime samo malo prilagodio.

Tedi Spalato

Popularni Tedi promijenio je i ime i prezime, a rođen je kao Tadija Bajić.

Rene Bakalović

Poznati gastro stručnjak Rene rođen je kao Safet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije