Poznate glumice u centru skandala: Preko "veze" upisale djecu na prestižne univerzitete

Radiosarajevo.ba
Poznate glumice u centru skandala: Preko "veze" upisale djecu na prestižne univerzitete
Foto: Twitter / Felicity Huffman i Lori Loughlin

Felicity Huffman zvijezda serije Očajne kućanice (Desperate Housewives) i njena holivudska kolegica Lori Loughlin nalaze se u centru skandala koji potresa SAD.

Naime one se nalaze među optuženima za 25 miliona dolara "tešku" prevaru kojom je pomagano da se njihova djeca upišu u vodeće američke univerzitete.

Naime, prema pisanju BBC-a, sve počelo 2011. godine i od tada su djeca upisivana na Univerzitet Yale, Univerzitet Južne Kalifornije - USC, Univerzitet Teksasa, Univerzitet Georgetown, Univerzitet Wake Forest i Univerzitet Kalifornije, Los Angeles - UCLA.

Huffman je privedena u Los Angelesu, uz još 11 osoba.

Njen muž, glumac William H Macy, platio je kauciju i ona je bila puštena iz pritvora.

Loughlin, poznata po ulozi u seriji Full House, nije privedena, no glasnogovornica Federalnog istražnog biroa - FBI Laura Eimiller je navela kako je traže vlasti.

William "Rick" Singer (58) priznao je krivicu po optužbama za vođenje šeme prevare kroz njegovu mrežu Edge College & Career Network koja je naplaćivala od 100.000 do 2.5 miliona dolara po djetetu za usluge, a sve je to bilo prikriveno kao donacije za lažnu dobrotvornu organizaciju koju vodi Singer.

"U biti sam podmićivao ili potplaćivao trenere za mjesto, i to se dešavalo veoma često", naveo je Singer pri priznavanju krivice za optužbe, među kojima su reketiranje, pranje novca i opstrukcija pravde.

Približno 300 pripadnika policijskih agencija djelovali su širom države i hapsili osobe u sklopu akcije kodnog imena "Operacija univerzitetski bluz" (Operation Varsity Blues).

Navodni kreatori prevare i roditelji koji su platili mogli bi dobiti do 20 godina zatvora ako budu osuđeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije