Potresan esej bivše missice s tragičnom sudbinom: 'Društvo nije pravedno'

3
Radiosarajevo.ba
Potresan esej bivše missice s tragičnom sudbinom: 'Društvo nije pravedno'
Foto:EPA-EFE / Cheslie Kryst

Misica koja je sebi oduzela život, napisala je šokantan esej, prije nego što je navršila 30 godina.

Vijest o smrti bivše američke Miss Cheslie Kryst, koja je preminula u New Yorku tokom vikenda, rastužila je svijet.

Činjenica da i lijepa lica kriju tajne i imaju loše dane potvrđuje i slučaj bivše Miss Amerike.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Cheslie je prošle godine, uoči svog 30. rođendana, napisala esej u kojem je pričala o svojoj borbi sa starenjem, internet zlostavljačima i kako je jednom zamalo radila do smrti.

"Svaki put kad kažem 'Imam 30', malo se naježim", napisala je u eseju za Allure objavljenom 4. marta 2021.

"Društvo nikada nije bilo ljubazno prema onima koji stare, pogotovo ženama. Povremene se iznimke rade za neke od bogatih i nekoliko poznatih", nastavila je Kryst.

Ona je 2019. godine osvojila titulu Miss SAD.

"Slaviti tridesete je kao hladan tuš koji kaže da mi ponestaje vremena da budem važna u očima društva - a to je frustrirajuće", dodala je bivša Miss.

Esej je dao uvid u njezina razmišljanja, manje od godinu dana prije nego što je oduzela sebi život. U eseju, koji je objavljen samo nekoliko sedmica prije njezinog 30. rođendana, 28. aprila, najviše je pisala o starenju.

"Nakon godine kao što je 2020., pomislili biste da smo naučili da je starenje blago, a da je zrelost dar u kojem ne može svako uživati. Kako mogu poljuljati nepokolebljive društvene norme, kada se suočavam s nemilosrdnim otkucajem vremena?", pitala se Cheslie.

Opisala je i kako je pokušavala steći dvije diplome u isto vrijeme jer je studirala pravo i poslovnu administraciju.

"Radila sam gotovo do smrti, doslovno, sve dok moj osmodnevni boravak u lokalnoj bolnici nije pokrenuo razvoj nove perspektive", napisala je manekenka.

Dodala je da je na takvim natjecanjima izgledala drugačije od tipičnih djevojaka koje bi trebale biti 'manekenke, visoke i vitke, da imaju raskošnu kosu i ubojiti hod'. Međutim, njezina pobjeda je izazvala rasističke komentare i govor mržnje u drugim oblicima.

"Ne mogu vam reći koliko sam puta brisala komentare na svojim stranicama na društvenim mrežama, koji su bili puno uvreda i govorili mi da nisam dovoljno lijepa da bih bila Miss SAD-a ili da je moja mišićava građa zapravo muško tijelo', napisala je Cheslie. Cheslie je također izjavila da je nosila krunu oko svog stana 'znajući da će je morati vratiti na kraju svoje vladavine kao Miss SAD-a".

"Napravila sam što sam htjela, a ne ono što se očekivalo. Sada ulazim u 30. godinu, tražim radost i svrhu u svojim uvjetima – i to mi se čini kao slatka pobjeda", zaključila je ova tragično stradala ljepotica.

Nedugo prije nego što je okončala svoj život, Kryst je imala objavu na Instagramu.

"Neka vam ovaj dan donese odmor i mir", napisala je uz svoju fotografiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije