Policija objavila snimke: Pogledajte šta se desilo u noći prije ubistva Tupaca Shakura

1
Radiosarajevo.ba
Policija objavila snimke: Pogledajte šta se desilo u noći prije ubistva Tupaca Shakura
Foto: PrtScr / AA / Ko je ubio Tupaca?

Istražitelji su objavili nikad prije viđene fotografije i snimke koji prikazuju posljednje trenutke života rap zvijezde Tupaca Shakura, ali i nove detalje oko hapšenja Duanea 'Keffea D' Davisa, čovjeka optuženog za ubistvo ovog repera u septembra 1996.

Novi video prikazuje Shakura i izvršnog direktora Death Row Recordsa Mariona 'Suge' Knighta kako predvode pratnju od desetak osoba da napadnu člana rivalske bande Orlanda 'Baby Lanea' Andersona u predvorju MGM Granda samo nekoliko sati prije pucnjave.

Na snimci se vidi kako Shakur i ostali šutiraju Andersona dok leži na zemlji. Zaštitari ih okružuju, ali ne interveniraju. Shakur i Knight zatim napuštaju zgradu prije dolaska policije. Vlasti su dugo vjerovale da se Anderson kasnije ponovno okupio s kolegama članovima bande, uključujući Davisa (60), njegovog strica, i urotio se da pronađe i ubije Shakura te noći.

Akademik Duraković: Al Jazeera – otok istine na pučini našega svijeta

Akademik Duraković: Al Jazeera – otok istine na pučini našega svijeta

Davis je u petak priveden u Hendersonu, Nevada, nakon što ga je optužila velika porota. Optužen je za ubistvo. Svjedoci u slučaju ukazali su na Davisa kao člana South Side Cripsa i poznatog trgovca drogom. Shakur je bio povezan s bandama, uključujući Bloods i Mob Piru, ali se nije smatrao njihovim članom.

Godinama je Davis otvoreno govorio o svojoj ulozi u smrti repera u brojnim intervjuima, uključujući i memoare o svom životu na ulici. Inače, Shakur je sjedio u BMW-u koji je Knight vozio kada se te kobne septembarske noći pokraj njih zaustavio Cadillac i odjeknula pucnjava.

Snimke možete pogledati OVDJE.

Shakur je upucan više puta i umro je sedam dana kasnije u dobi od 25 godina. Davis je već dugo bio poznat istražiteljima kao jedan od četvorice osumnjičenika identificiranih na početku istrage. On nije optuženi napadač, ali vlasti su ga na konferenciji za novinare i na sudu opisale kao kolovođu skupine. U ponedjeljak su istražitelji otkrili da je nekoliko fotografija, uključujući četiri fotografije Tupacova tijela, prikazano članovima velike porote. Poroti je također prikazano nekoliko intervjua koje je Davis dao tokom godina u kojima govori o ubistvu. 

A jučer, čovjek koji je vozio Tupaca u vrijeme pucnjave, direktor Death Row Recordsa Marion 'Suge' Knight, rekao je za TMZ da neće surađivati ​​s policijom i svjedočiti na suđenju Davisu. U istom intervjuu, Knight je rekao da ne vjeruje policijskim narativima da su Davis ili njegov nećak, Orlando Anderson, krivi za ubistvo. Inače, Knight je u zatvoru i služi 28 godina za ubistvo iz nehata.

Tokom saslušanja pred velikom porotom, Devont Lee, koji sebe naziva povezanim s South Side Cripsom, rekao je da je čuo da čovjek koji je povukao okidač na Tupacu nije bio Davis ili Anderson nego Deandre 'Big Dre' Smith. Lee je velikoj poroti rekao da je Smith sjedio sa strane njihovog automobila na kojem je bio Tupac i da je stoga imao jasan pogodak. Davis, koji sada ima 60 godina, rekao je u svojim memoarima Legenda ulice Compton da je on dao pištolj korišten u pucnjavi iz vozila.

Davis je rekao da je bio na suvozačevom sjedalu Cadillaca i da je gurnuo pištolj na stražnje sjedalo, odakle su, kako je rekao, ispaljeni hici. On je implicirao Andersona, rekavši da je on jedan od dvoje ljudi na stražnjem sjedalu. Anderson je umro dvije godine kasnije. Zanijekao je bilo kakvu umiješanost u Shakurovu smrt. DeAndre Smith preminuo je 2004.

Istraga koja je rezultirala Davisovim hapšenjem počela je kao istraga o ubistvu Shakurovog dugogodišnjeg rivala Biggieja Smallsa zvanog Christopher Wallace u martu 1997. godine. Sada umirovljeni policijski detektiv iz Los Angelesa Greg Kading dobio je zadatak da istraži ubistvo Smallsa i 2009. je intervjuirao Davisa kao osobu od interesa za ovaj slučaj. Davis je bio na zabavi u Peterson Automotive Museumu koju je Wallace napustio kad je upucan.

Kading je pomogao u izgradnji saveznog slučaja protiv Davisa zbog droge kako bi ga prisilio da razgovara s policijom Los Angelesa, koja do danas nije uhapsila nikoga u slučaju Wallace.

"On priznaje svoju umiješanost u slučaj Tupaca Shakura, daje sve pojedinosti o tome kako su on i njegovi suzavjerenici ubili Tupaca", prisjetio se Kading u intervjuu u petak za The Associated Press.

Davis, koji je imao imunitet za ono što je rekao u svom policijskom razgovoru, ali ne i za ono što je rekao izvan njega, nastavio je otkrivati ​​mnoge od tih detalja u dokumentarcima, na podcastovima i u memoarima iz 2019. što sad detaljno istražuje policija Las Vegasa.

"U biti je sam sebe poslao u zatvor", rekao je Kading.

Stotine stranica transkripata objavljenih u petak daju pogled na prvi mjesec postupka pred velikom porotom, koji je započeo krajem jula svjedočenjem bivših Davisovih suradnika, Shakurovih prijatelja i niza umirovljenih policajaca uključenih u slučaj na početku. Njihovo svjedočenje porotnicima je dalo sliku dubokog, sve većeg raskola između Shakurove muzičke kuće Death Row Records i Bad Boy Records, koja je bila povezana s Davisom i zastupala Wallacea.

"Tako je počelo cijelo rivalstvo između Zapadne i Istočne obale", koje je prvenstveno definiralo hip-hop scenu sredinom 1990-ih, svjedočio je jedan od Davisovih bivših suradnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije