Pobjednik Eurosonga se vratio kući: Evo kako su Švicarci dočekali Nemu

0
Radiosarajevo.ba
Pobjednik Eurosonga se vratio kući: Evo kako su Švicarci dočekali Nemu
Foto: EPA - EFE / Nemo dočekan na švicarskom aerodromu

Pobjednik Eurosonga Nemo u nedjelju se vratio u Švicarsku, gdje je dočekan uz aplauze nakon pobjede na takmičenju za Pjesmu Eurovizije 2024., izdanju obilježenom kontroverzama oko učešća Izraela dok traje rat u Pojasu Gaze.

"Čestitamo 'honey pie!'", uzviknula je obožavateljica 24-godišnjeg nebinarnog umjetnika, predajući mu buket cvijeća po dolasku iz Copenhagena na aerodrom u Zurichu.

Drugi su mahali zastavama s porukom na engleskom: "Mi postojimo, mi insistiramo, mi ustrajemo", podsjećajući na borbu nebinarnih ljudi za priznanje vlastitog identiteta.

Gradačac: Pogledajte hapšenje osumnjičenog za ubistvo žene

Gradačac: Pogledajte hapšenje osumnjičenog za ubistvo žene

Na drugom transparentu, na njemačkom, pisalo je "Žena, muškarac, čovjek".

Na društvenim mrežama šire se snimke Neminog dolaska na švicarski aerodrom. Mnogi su videi preplavljeni komentarima u kojima se spominje Hrvatska.

@marceloruffino1

Nemo arriving in Zurich Airport on the flight of Swiss: Copenhagen - Zurich #fyp #viral #nemo #swiss #eurovision #eurovision2024 #zurich #music #swiss #airport

♬ original sound - Marcelo Ruffino

Nemo Mettler, koji traži da ga se spominje rodno neutralnim zamjenicom, pobijedio je na takmičenju s pjesmom The Code, vrlo osobnom pjesmom koja opisuje njegovo putovanje prema spoznaji svog rodnog identiteta.

Pljesak se razlijegao među okupljenim obožavateljima kada se pojavio izvođač, koji je odgovorio s podignuta oba palca prije nego je uslijedilo snimanje selfija i potpisivanje autograma.

Nemo se pridružio grupi obožavatelja koji su skandirali "Razbili smo kodove", "postojimo", zagrlivši obožavateljicu koja je nosila majicu "Zaštitimo trans djecu".

Na konferenciji za novinare nakon trijumfalnog povratka, Nemo je kazao da se prvo želi odmoriti u svom vrtu.

"Leći ću i pokušati se malo smiriti. Čini se kao da je nestvarno", dodao je komentarišući pobjedu na Eurosongu.

"Razbio sam šifre", ponovio je Nemo aludirajući na naslov svoje pjesme, ali i na stakleni mikrofon koji je doslovno razbio entuzijastično primajući nagradu.

Nemo dočekan na švicarskom aerodromu

Doček obožavatelja na aerodromu bio je "iznimno lijep, pokazao mi je koliko je dobro biti dio zajednice", kazao je službeni eurovizijski pobjednik.

Ovo je treća pobjeda Švicarske na takmičenju za Pjesmu Eurovizije od njegovog osnivanja 1956. godine. Kao što tradicija nalaže, ta će zemlja biti domaćin sljedećeg izdanja.

Podsjetimo, Hrvati su u nedjelju na Trgu bana Josipa Jelačića dočekali Baby Lasagnu koji je na Eurosongu 2024. predstavljao Hrvatsku s pjesmom Rim Tim Tagi Dim i ostvario historijski uspjeh osvojivši drugo mjesto.

Mnoštvo ga je dočekalo na zagrebačkom aerodromu, a veliko je slavlje nastavljeno u središtu Zagreba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije