Ovo je milijarder kome je umrlo troje djece u jednom danu. Sada se povukao i živi mirnim životom

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je milijarder kome je umrlo troje djece u jednom danu. Sada se povukao i živi mirnim životom
Radiosarajevo.ba / Anders Holch Povlsen

Život danskog milijardera Andersa Holcha Povlsena (51) obilježila je stravična tragedija u aprilu 2019. godine.

U terorističkom napadu na Šri Lanku, među stotinama žrtava, ubijeno je troje njegove djece.

Njegove kćeri Alma (15) i Agnes (12) te sin Alfred (5) poginuli su u bombaškom napadu na čak tri crkve i hotel istovremeno, a kćerka Astrid je preživjela.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Djeca su s majkom na Šri Lanki bila na uskrsnim praznicima.

Ko je Anders Holch Povlsen?

Rođen je 4. novembra 1972. godine. Vlasnik je Bestsellera, lanca za prodaju odjeće koji su osnovali njegovi roditelji. Oni su prvu porodičnu trgovinu otvorili 1975. u malom danskom gradu Ringkobingu. Povlsen je preuzeo biznis s 28 godina i danas je njegov jedini vlasnik. Bestseller pod svojim imenom drži poznate brendove poput Jack&Jones, Only i Vero Moda.

Horor na Balkanu: Vodoinstalateri u WC školjci pronašli raskomadano tijelo milijardera

Horor na Balkanu: Vodoinstalateri u WC školjci pronašli raskomadano tijelo milijardera

U svom vlasništvu ima skoro 900 četvornih kilometara zemlje u Škotskoj. To ujedno znači i da je danski milijarder najveći zemljoposjednik u tom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva, dok je u cijelom UK zasjeo na drugo mjesto osoba s najviše zemlje. Prema pisanju Daily Maila, Povlsen u portfelju od 11 škotskih imanja ima i dvorac, a za sve je to potrošio oko 100 miliona funti (223.886.569,30 maraka).

Svoju ženu Anne upoznao je kad je ona počela raditi u prodaji u Bestelleru. Supružnici su vlasnici holdinga Wildland pod čijim su okriljem njihovi posjedi, a oboje su zainteresovani da osim prirodne baštine, očuvaju i onu kulturološku te arheološku.

"Želimo obnoviti dijelove škotskih visoravni, vratiti ih u njihovo nekadašnje veličanstveno stanje i popraviti štetu koju im je svojim djelovanjem nanio čovjek. Nije riječ samo o zemlji kao takvoj, već i o drugim elementima bogate škotske baštine", stoji u opisu misije Wildlanda koji potpisuju Anne i Anders Povlsen.

Njih dvoje su se intenzivno uključili u britanski nacionalni program pošumljavanja, posadivši milione stabala te preuzimajući brigu nad lovom na jelene, koji u Glenfeshieu nemaju prirodnog neprijatelja pa su se pretjerano razmnožavali. Osim brige za prirodna prostranstva, supružnici su uložili milione funti u renoviranje seoskih kuća i šumskih koliba u luksuzna, ali skrovita mjesta za iznajmljivanje. Par je dobio četvero djece, od kojih je troje ubijeno u istom danu. 

Godinu dana nakon tragedije, porodica Povlsen ipak je dočekala lijepe vijesti. Danski milijarder i supruga početkom 2020. dobili su blizanke.

"Dva mala čuda", riječi su kojima su Anders i Anne opisali djevojčice rođene 12. marta 2020. u Danskoj.

Porodica danas živi mirnim i povučenim životom u Constantinsborgu u Danskoj, a Povlsen gotovo nikad ne daje intervjue. Ipak, u rijetkom intervjuu za Strathspey & Badenoch Herald rekao je da 'nije sve u novcu', a otkrio je i da ne zna zašto su mediji, pogotovo danski, toliko fascinirani njegovim životom i uspjehom, prenosi Story.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije