Otkriveno kome će pripasti nasljedstvo princa Philipa

0
Radiosarajevo.ba
Otkriveno kome će pripasti nasljedstvo princa Philipa
FOTO: EPA / Ostavio iza sebe veliko nasljedstvo

Princ Philip preminuo je 9. aprila 2021. godine, a iza sebe ostavio pozamašno nasljedstvo.

Bogatstvo vojvode od Edinburgha akumuliralo se tokom njegove karijere u mornarici, kao i poslovima unutar porodice. Uglavnom se radi o imovini i vrijednim predmetima. Princ je imao i portfelje dionica i imovine, zajedno s vrijednom zbirkom umjetnina i rijetkih knjiga, piše 24 sata.

Dio predmeta iz vojvodinog nasljedstva ostat će kod njegove supruge, kraljice Elizabete II., a za drugi dio se već znaju njegovi nasljednici.
Naime, njegovi poniji i tamnozelena kočija pripast će njegovoj 17-godišnjoj unuci, Lady Louise. Ona je oduvijek dijelila djedovu ljubav prema vožnji sportskih kočija, a sam princ Philip viđen je kako je ponosno gleda na takmičenju „Royal Windsor Horse Show“ u 2019. godini, gdje je zauzela treće mjesto.

Lady Louise kćerka je princa Edwarda i Sophie Wessex, a konji i kočija nisu jedino što će naslijediti od svog pokojnog djeda.

Najmlađi kraljicin i Philipov sin, princ Edward od oca će naslijediti njegovu titulu vojvode od Edinburgha, ali tek nakon što kraljica umre.
Kada se princ Edward 1999. godine oženio za Sophie Rhys, njih dvoje dobili su titule grofa i grofice od Wessexa. Buckinghamska palača već tada je najavila da će Edward jednog dana naslijediti svog oca.

Princu Edwardu ovo neće biti veliki problem jer je ranije krenuo očevim stopama preuzimajući mnoga pokroviteljstva. Jedno od njih je mjesto povjerenika prestižne nagrade vojvode od Edinburgha kao i pokrovitelj Međunarodnog festivala u Edinburghu.

No, uglavnom sve na imanju princa Philipa pripast će kraljici, što znači da se porez na nasljedstvo neće plaćati prema zakonu koji dopušta neoporezivo nasljeđivanje supružnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije