Opasan odred: Melaniju Trump tokom državne posjete čuvaju žene-nindže

Radiosarajevo.ba
Opasan odred: Melaniju Trump tokom državne posjete čuvaju žene-nindže
Supruga američkog predsjednika Donalda Trumpa, Melania, dolazi u nedjelju s njim u posjetu Japanu, gdje će imati poseban odred čuvara.

Policija u Tokiju je osnovala policijski odred sastavljen samo od žena zbog vrlo specifičnog zadatka. Njihov posao će biti da štite Melaniju Trump i ostale ugledne zvanice, uključujući i Trumpovu kćerku Ivanku.

Prva dama Amerike dolazi u Japan u nedjelju sa suprugom Donaldom u dvodnevnu posjetu toj zemlji, dok je Ivanka Trump, predsjednikova kćerka i njegova savjetnica, u Tokio sletjela još u četvrtak, javlja CNN.

Ženski policijski odred umjesto uniformi japanske policije, nosit će crna uska odijela i bijele košulje na kopčanje. U srijedu, uoči dolaska Ivanke Trump u Tokio, održale su vježbu ispred Carske palate i pokazale medijima svoje vještine odbrane i napada.

Osnivanjem ovog odreda htjeli su ženama iz Trumpove pratnje odati poštovanje, ali i osigurati zaštitu koja neće biti previše nametljiva, objasnio je CNN-ov stručnjak Jonnathan Wacrou, bivši agent američke tajne službe, koji je bio zadužen za zaštitu američkih predsednika.

Priprema za Olimpijadu

"Smatraju da je ugodnije imati odred sastavljen samo od žena i to nije ništa neobično", rekao je Wacrou, koji se prisjetio posjeta američkih predjednika azijskim državama u vrijeme kad je bio u službi i kad su takvi odredi štitili na primer, i Michelle Obamu, suprugu bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame.

 

Japanski ženski odred koji je prvi put sastavljen za ovu priliku, zapravo je dio priprema i vježbi za Olimpijske igre 2020. godine, koje će se održati u glavnom gradu Japana.

"Operativno, ove pomoćne jedinice su minimalne u odnosu na aktualni sigurnosni program američkih tajnih službi", rekao je Wacrou i dodao da one nisu tu zbog nekih vanrednih i hitnih akcija.

Drugim riječima, ako se bilo šta dogodi prvoj dami, američka tajna služba koja je u njenoj pratnji je zapravo prva linija odbrane.

Wacrou, međutim, primjećuje da ovakav odred koji je organizirala zemlja domaćin, na terenu pruža veliku pomoć u organiziranju i osiguranju ovako velikog putovanja.

"Oni imaju jako važnu ulogu zbog opće podrške i olakšavaju komunikaciju", rekao je Wacrou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije