Oglasili se Harry i Meghan i objasnili svoj potez: Nismo imali izbora

Radiosarajevo.ba
Oglasili se Harry i Meghan i objasnili svoj potez: Nismo imali izbora
Foto: EPA-EFE / Meghan i Harry

Meghan i ja krećemo u nepoznato ali stvarno nismo imali izbora, poručio je princ Harry u prvom istupu u javnosti nakon najave odstupanja para sa službenih dužnosti u britanskoj kraljevskoj porodici.

"Želim jasno poručiti da Meghan i ja ne odlazimo nigdje", naglasio je princ u Londonu u govoru na dobrotvornoj večeri u organizaciji Sentebalea, organizacije za pomoć djeci južne Afrike oboljeloj od AIDS-a čiji je suosnivač.

Dvojnica Meghan Markle: Ova političarka neodoljivo liči na britansku vojvotkinju

Begoña Villacís, španska advokatica, političarka, članica gradskog vijeća u Madridu i kadidatkinja za gradonačelnicu ovog grada odnedavno nosi još jednu titulu, onu dvojnice britanske vojvotkinje Meghan Markle. Ona neodoljivo podsjeća na Meghan, a imaju čak i sličan osmijeh.

"Ujedinjeno Kraljevstvo moj je dom i mjesto koje volim i to se neće promijeniti", dodao je Harry, prenosi Index.

Par je prošlog mjeseca na Twitteru objavio da će se "povući s položaja 'visokih' članova Kraljevske porodice i nastojati postati finansijski neovisni".

"Mogu zamisliti što se sve slušali i možda čitali u proteklim sedmica. Zato želim da istinu čujete od mene, koliko je s vama mogu podijeliti - ne kao princ ili vojvoda, već kao Harry. Uvijek ću gajiti najdublje poštovanje prema baki, mom vrhovnom zapovjedniku", istaknuo je Harry i dodao: 

"Nadali smo se da ćemo moći i dalje služiti Kraljici, Commonwealthu i mojim vojnim udruženjima, ali bez javnog novca. To je, nažalost, nemoguće".

"Pomirio sam se s time, znajući da to neće utjecati ni na mene kao osobu ni na moju odanost".

Prema dogovoru postignutom u subotu s kraljicom Elizabetom i visokim članovima kraljevske porodice, par više neće službeno predstavljati monarha.

Od proljeća više neće koristiti kraljevske titule i povući će se s dužnosti, uključujući i one vojne. Zadržat će privatna pokroviteljstva i članstva u udruženjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije