Godišnjica smrti slavne Grace Kelly: Odbjegla princeza Hollywooda

0
Radisarajevo.ba
Godišnjica smrti slavne Grace Kelly: Odbjegla princeza Hollywooda
Tumblr / Grace Kelly i Alfred Hitchcock

Četiri decenije nakon njene tragične smrti, i gotovo 70 godina od njene posljednje uloge, filmska princeza, koja je udajom u kraljevinu Monako postala i prava princeza, bila je i ostala holivudska diva, ikona stila, elegancije.

Iako je važila za jednu od najvećih zvijezda Starog Hollywooda, Grace Kelly nikada nije voljela Los Angeles i "holivudsku površnost i grabežljivost".

Sa 18 godina je upisala Američku akademiju dramskih umjetnosti i preselila u New Yorku. Prvo što su od nje zahtjevali učitelji glume bilo je da ispravi svoj jako nazalni glas i snažan filadelfijski akcenat.

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Tom Cruise skokom iz aviona se zahvalio fanovima

Tom Cruise skokom iz aviona se zahvalio fanovima

Njena bogata porodica nije bila oduševljena izborom svoje kćerke, iako joj je otac redovno slao novac za izdržavanje, on je uvijek bio praćen kritikama. Tokom studija na Akademiji Grace je počela da zarađuje kao manekenka, a njen izgled pristojne djevojke doneo joj je brojne angažmane. Osim profesionalizma po kome će ostati čuvena, plavokosa ljepotica je na Akademiji usvojila još jedan "obrazac" - zaljubljivanje u mnogo starije i, nerijetko, oženjene muškarce. Njena prva ljubav bio je profesor na Akademiji Don Richardson, ali ta veza nije dugo potrajala.

Nakon 20 godina pod okriljem UN-a: Angelina Jolie odlazi s mjesta ambasadorice dobre volje

Nakon 20 godina pod okriljem UN-a: Angelina Jolie odlazi s mjesta ambasadorice dobre volje

Prvu, malu ulogu, dobila je u filmu "Četrnaest sati" (1951), ali ona nije bila dovoljna da skrene pažnju kritike i publike. Samo nekoliko mjeseci kasnije stajat će naspram filmskog muža, tada već besmrtnog Gary Coopera, u svom prvom hitu "Tačno u podne". Film će joj donijeti prve pohvalne kritike, ranu slavu, ali i novu ljubav - u 28 godina starijeg i oženjenog Coopera.

Nedugo nakon toga uslijedio joj je i poziv od velikog Alfreda Hitchcocka! Mnogo se govorilo i pisalo o njegovoj sklonosti ka "ledenim plavušama", ali nijedna nije oživjela taj njegov ideal kao Grace Kelly, sa kojom će snimiti svoja tri remek-djela: "Pozovi M radi ubistva", "Prozor u dvorište" i "Drž`te lopova".

Grace Kelly i Alfred Hichcock

Tumblr: Grace Kelly i Alfred Hitchcock

"Zahvaljujući Alfredu Hitchcocku naučila sam da scene ubistva treba snimati kao ljubavne scene, a ljubavne kao one ubistva" govorila je Kelly o svom najdražem saradniku.

U međuvremenu, skupljala je aplauze, pohvale, dobila Oskar za "Provincijalku", zaljubljivala se u svoje partnere Ray Millanda, Bing Crozbyja...

U Hollywoodu je doživjela filmsku bajku, a onda, u maniru svog voljenog Hitchcocka, napravila neočekivani obrt - udala se za princa Rainiera i u 27. godini rekla zbogom glumi.

Dok je cijeli svijet čekao da se jednog dana vrati u Hollywood, prava princeza je živjela porodičnim životom sa suprugom i troje djece, sve dok 13. septembra 1982, u 52. godini, nije doživjela automobilsku nesreću u kojoj je i stradala.

Najvoljenija holivudska plavuša sahranjena je u katedrali u Monaku, a 75-minutnu posmrtnu ceremoniju uživo je gledalo oko sto miliona ljudi širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije