Objavljene fotografije na kojima se vidi misteriozni Banksy u akciji

Radiosarajevo.ba
Objavljene fotografije na kojima se vidi misteriozni Banksy u akciji
Foto: Steve Lazarides / Banksy u akciji

Bivši agent legendarnog Banksyja objavio je fotografije na kojima se vidi slavni umjetnik "u akciji", što znači da smo još jedan korak bliže rješenju najveće umjetničke misterije našeg doba - ko je, zapravo, misteriozni Banksy?

Godinama, brojni ljudi spekuliraju o tome ko je zapravo osoba koja je kreirala neke od najznačajnijih murala i grafita u ovom vremenu. Ono o čemu se priča u kuloarima jeste da je Banksy - Robert Del Naja, osnivač benda Massive Attack, no tačan odgovor na ovo pitanje još ne znamo. 

Sada je Steve Lazarides, bivši Banksyjev agent, odlučio dati žednoj publici malo drugačiji uvid u svijet Banksyjeve umjetnosti. 

Lazarides je bio Banksyjev agent, fotograf, vozač i galerista 11 godina prije nego što su se rastali 2008. godine. Lazarides je sad izdao knjigu Banksy Captured (Uhvaćeni Banksy), u kojoj otkriva detalje njihove dugogodišnje saradnje kroz seriju fotografiju.

"Ove fotografije koje nikad prije nisu objavljene, a koje je snimio Lazarides, dokumentuju fascinantno i anarhično putovanje misterioznog čovjeka koji je postao jedan od najslavnijih umjetnika na svijetu", navodi se u opisu knjige. 

Nažalost, Banksyja vidimo samo s leđa, no svjetski mediji pomalo šaljivo pišu "sad bar znamo sigurno da ima smeđu kosu".

"Prekršili smo svako pravilo u knjizi pravila, zajedno s nekoliko ozbiljnih zakona. Mrzim svijet umjetnika, bio sam dio toga samo zato što je Banksy katapultirao pokret u stratosferu. Bila je to čudesna vožnja - ipak mi je drago što je završila i što sam otišao u sljedeću", izjavio je Lazarides za BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije