Obiteljska tajna Jacka Nicholsona: Mislio da mu je sestra, a ona - njegova majka

Radiosarajevo.ba
Obiteljska tajna Jacka Nicholsona: Mislio da mu je sestra, a ona - njegova majka
Foto: EPA-EFE / Jack Nicholson

John Joseph Nicholson, poznatiji kao Jack Nicholson (81), slavni je američki filmski glumac, redatelj, scenarist i producent.

Nicholson je 12 puta bio nominiran za Oscara i osvojio ga je triput. Osvojio je sedam Zlatnih globusa, a 1994. je postao najmlađi glumac kojem je Američki filmski institut dodijelio nagradu za životno djelo. Najpoznatiji je po ulogama u filmovima Kineska četvrt, Let iznad kukavičjeg gnijezda, Isijavanje Stanleyja Kubricka, Bolje ne može, Batman Tima Burtona i Pokojni Martina Scorsesea.

Nicholson je rođen 22. aprila 1937. u mjestašcu Neptune u New Jerseyu.

Odrastao je u obitelji Ethel i Johna Josepha Nicholsona, potomka nizozemskih doseljenika, koje je zvao majkom i ocem, a tu je živjela i June Frances Nicholson, koju je Jack zvao - sestrom.

A, onda je 1974, razgovarajući s novinarom Timea, doživio šok. Naime, novinar je pisao veliki članak o mladom glumcu u usponu i otkrio je da je žena za koju je Jack vjerovao da mu je sestra - zapravo majka...

Kako se doznalo, Jackova majka je June Frances Nicholson i bila je plesačica u lokalnom teatru, koja je čvrsto vjerovala da će pod umjetničkim imenom June Nilson postići značajnu karijeru. No, planovi su se poremetili kad je ostala trudna i zbog toga se 16. oktobra 1936. udala za kolegu s posla, Donalda Fucilla.

Međutim, njihov brak je ubrzo poništen jer je Donald Fucillo već bio oženjen. Premda je on priznao dijete i obavezao se da će o njemu voditi brigu, umiješala se Ethel Nicholson, zahtijevajući da se ona nastavi brinuti o unuku. Tako će se, obrazložila je, njezina kći moći posvetiti karijeri od koje su svi mnogo očekivali. Kako se u tom okruženju nikada više nije spominjalo ime Donalda Fucilla, Jack Nicholson je odrastao u uvjerenju kako su mu djed i baka roditelji, a majka - sestra...

Nicholson je odbio razgovarati s novinarom Timea, a, kako su mu i majka i baka umrle mnogo prije toga (1963. i 1970.), više niko nije mogao svjedočiti o priči.

Kako je postajao slavniji, tako je pitanje o njegovom ocu pobuđivalo sve više zanimanja. U raznim nagađanjima najdalje je otišao Patrick McGilligan, koji je 1995. objavio knjigu Jack's Life (Jackov život). On je postavio tezu da je otac slavnog glumca mogao biti i Eddie King, čelnik teatra u kojem je radila Nicholsonova majka.

Donald Fucillo odmah je energično otklonio takvu mogućnost te priznao kako je brakom s June, doduše, počinio bigamiju, ali da očinstvo nikada nije nijekao. Iako je u vrijeme izlaska knjige postojala mogućnost da se očinstvo s velikom sigurnošću utvrdi DNK analizom, i time izbjegnu sva daljnja nagađanja, Nicholson je to kategorično odbio.

"Otac je osoba koja ti pomaže dok odrastaš, a ne neko tko ima iste spirale u genskom kodu", objasnio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije