Slavni Jack Nicholson kupio Titov stan u New Yorku?

Radiosarajevo.ba
Slavni Jack Nicholson kupio Titov stan u New Yorku?
Foto: Twitter / Titov stan u New Yorku
Poznati “Titov stan” u New Yorku, na prestižnoj adresi Park avenije, prodan je za 12,1 miliona dolara, od čega će Bosni i Hercegovini pripasti 1,3 dolara.

Riječ je o stanu koji se u doba bivše države koristio kao rezidencija ambasadora pri UN-u, a zajedno su ga prodavale države nasljednice bivše Jugoslavije.

Iako nam je agencija za nekretnine koja je vodila posao potvrdila da je kupoprodajni ugovor potpisan 31. maja, o kupcu nisu željeli govoriti.

Italijanski list Il Messaggero tvrdi da je stan kupio slavni američki glumac Jack Nicholson. Prema pisanju ovog italijanskog lista, Nicholson je već duže vrijeme obilazio ovaj stan i imao je želju da ga kupi, jer se sa terase pruža savršen pogled na Veliku jabuku,

S druge strane, "Večernji list" je napisao da je stan kupio Philippe Khuong-Huu, investicijski bankar vijetnamsko-francuskog porijekla sada nastanjen u New Yorku.  Otac mu je naučnik, a stric, između ostalog, bivši ministar financija Južnog Vijetnama i predsjednik Vijetnamske razvojne i investicijske banke, koji je u SAD pobjegao od komunizma.

Iako je početna cijena iznosila blizu 20 miliona dolara, države sukcesori (BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija i Makedonija) sa željom da ubrzaju proces, pristale su na iznos od osam miliona dolara manje.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, potvrdio je u izjavi za medije, da je “stan prodat za 12 miliona dolara i to je realizovano u okviru sukcesije. Informaciju sam dao prošle sedmice Vijeću ministara”.

Stan s pet terasa koji je Jugoslavija kupila 1975. godine za samo 75.000 dolara ima 216 kvadrata i 14 prostorija, od čega šest spavaćih soba. Stan je u velikoj mjeri oštećen, jer su otpao strop u mnogim prostorijama.

Bosni i Hercegovini je pripalo 1,3 miliona dolara, a najviše je dobila Srbija, oko 3,5 miliona dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije