Naslovnica Vogue Arabia izazvala žestoke kritike

Radiosarajevo.ba
Naslovnica Vogue Arabia izazvala žestoke kritike

Naslovnica junskog izdanja Vogue Arabia na kojem je sudijska princeza udobno zavaljena na vozačkom mjestu crvenog kabrioleta, izazvao je žestoke kritike. Posebno zato što je nedavno došlo do hapšenja aktivista za ženska prava.

Junsko izdanje je izašlo pod motom da „slave žene pionirke Saudijske Arabije“ i fotografijom princeze Hayfe bint Abdullah al-Saud. Namjera je bila da se obilježi kraj zabrane vožnje za žene. Međutim, kritičari ih optužuju da je to ignorantski odnos zbog činjenice da je uhapšeno najmanje 11 aktivista od polovine maja ove godine, većina uhapšenih su žene koje su se borile za prava žena da voze, navodi CNN.

vogue_arabia.JPG - undefined

Screenshot: Naslovnica junskog izdanja Vogue Arabia

Prema riječima glasnogovornika državne sigurnosti, uhapšene žene su optužene zbog: „destabiliziranja kraljevstva i kršenja društvene strukture i ometanje nacionalne konzistentnosti“. Državni mediji su označili žene kao „izdajice“ i „agentice ambasada“.

Nekoliko žena je pušteno na slobodu, no među onima koje su još uvijek zatvorene su istaknute aktivistkinje Loujain al-Hathloul, koja je već jednom bila u pritvoru 73 dana 2014. godine, Aziza al-Yousef, prva aktivistkinja koja se borila za pravo žena da voze i blogerka Eman al-Nafjan.

Korisnici Twittera pozivaju da se žene oslobode i optužuju Vogue Arabia za ignorantski odnos.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije