Na krunidbi kralja Charlesa III posebnu će ulogu imati njegov najstariji sin

0
Radiosarajevo.ba
Na krunidbi kralja Charlesa III posebnu će ulogu imati njegov najstariji sin
Foto: EPA-EFE / Pričevi William i Harry sa kraljem Charlesom

Kako se bliži 6. maj, dan kada će biti održana krunidba kralja Charlesa III, Buckinghamska palača u javnost pušta sve više detalja oko same organizacije i protokola, ali i zanimljivih detalja.

Poznato je već u kakvu će fotelju zasjesti na krunidbi, a već je posvećeno i krunidbeno ulje koje će se koristiti za pomazanje.

Saznalo se i da je kralj Charles III odlučio pružiti ruku pomirenja svom mlađem sinu, princu Harryju, pa mu je u Ameriku mailom poslao pozivnicu za krunidbu, ali ono što sve zanima uloga je njegovog starijeg sina, princa Williama u svemu.

Topla supica: Za koliko sekundi možete uočiti uljeza?

Topla supica: Za koliko sekundi možete uočiti uljeza?

Taj detalj još uvijek nije službeno otkriven niti potvrđen, ali nagađanja su već krenula.

Tako bi, nakon što je Charles ukinuo čin kraljevskih vojvoda koji su na krunidbi trebali 'odati počast' na način da prije nego što dodirnu krunu i poljube monarhov desni obraz i kleknu, princ William trebao biti jedini koji će izvesti tu kraljevsku tradiciju.

Kate i William
Foto: womanandhome.com: Kate i William

Iako će Charlesova krunidba pratiti mnoge tradicije sa krunidbe njegove majke, pokojne kraljice Elizabete II, koja je održana 1953. godine, očekuju se ipak i neke značajne razlike.

Charlesova modernizovana krunidba biti će zapravo odraz uloge monarha u današnjem društvu, a sama dužina ceremonije skraćena je sa četiri sata, koliko je trajala Elizabetina krunidba, na 60 minuta.

Princ Harry je pozvan na krunidbu svoga oca, kralja Charlesa: Ne zna se hoće li doći

Princ Harry je pozvan na krunidbu svoga oca, kralja Charlesa: Ne zna se hoće li doći

Dok je kraljica imala više od 8000 zvanica na krunidbi, Charles je svoju listu odavno skratio na 2000 zvanica,

Kako je poznato, krunidba će se održati 6. maja u Westminsterskoj opatiji i to pod budnim okom nadbiskupa od Canterburyja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije