Na današnji dan prije 15 godina preminuo Michael Jackson: Po ovim stvarima ćemo ga zauvijek pamtiti

0
Radiosarajevo.ba
Na današnji dan prije 15 godina preminuo Michael Jackson: Po ovim stvarima ćemo ga zauvijek pamtiti
Foto: Facebook / Michael Jackson

Kralj pop muzike Michael Jackson preminuo je na današnji dan, 25. juna, 2009. godine.

Pjevač je umro od zastoja srca u svom domu u Los Angelesu. U krvi su mu pronađeni propofol, opći anestetik, te lorazepam i midazolam, a upravo zbog propofola se i predozirao.

Taj lijek mu je prepisao njegov doktor Conrad Murray, koji je kasnije osuđen na četiri godine zatvora. Svoju karijeru Michael je započeo s pet godina, kad se na sceni pojavio sa starijom braćom kao član grupe Jackson 5. Ali pravu slavu doživio je tek kad je samostalno objavio album Thriller.

SDA Novo Sarajevo: "Nedžad Koldžo je trojanski konj Benjamine Karić"

SDA Novo Sarajevo: "Nedžad Koldžo je trojanski konj Benjamine Karić"

To je i danas najprodavaniji album ikada, a tokom karijere Michael je oborio čak 39 Guinnessovih rekorda. Jackson je imao i vitiligo, kožnu bolest koja izaziva bijele mrlje tijelu, pa je zbog nje počeo izbjeljivati kožu i nositi debele naslage bijelog pudera.

Također, estetskim operacijama je odlučio mijenjati svoje lice, a najviše nos. Pet Džeksonovih albuma svrstano je među najprodavanije u historiji muzike: Off the Wall (1979), Thriller (1982), Bad (1987), Dangerous (1991) i "HIStory (1995). Ukupno, njegovi albumi prodati su u više od 750 miliona primjeraka.

Početkom osamdesetih godina 20. stoljeća postao je glavna figura u popularnoj muzici i prvi afroamerički zabavljač koji je stekao velik publicitet na MTV-u. Popularnost videospotova njegovih pjesama koji su prikazivani na MTV-u kao što su Beat It , Billie Jean i Thriller − poznati po pretvorbama videospota u umjetničku formu i promotivni alat – pomogla je relativno mladoj televiziji sticanje ugleda.

Jackson je donirao milione dolara u humanitarne svrhe radom svoje fondacije, izdavanjem humanitarnih singlova i podržavanjem brojnih akcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije