Miris i nijanse prošlosti: Ovo su najbolje kombinacije ovogodišnje Met Gala

0
Radiosarajevo.ba
Miris i nijanse prošlosti: Ovo su najbolje kombinacije ovogodišnje Met Gala
Foto:Epa / Met Gala 2024

Početak maja u svijetu mode znači samo jedno – vrijeme je za Met Galu.

Ovo je najznačajniji crveni tepih kada je moda u pitanju, a brojni lookovi s ovog glamuroznog eventa koji se održava još od sredine devedesetih upisali su se u modnu historiju. Ovogodišnja izložba koja je sinoć, 6. maja, otvorila svoja vrata nosi naziv Sleeping Beauties: Reawakening Fashion (Uspavane ljepotice: Ponovno buđenje modernog, eng.).

Ideja haljina koje se raspadaju zbog vremena — izložba će prikazati oko 250 komada iz četiri stoljeća — navela je Andrewa Boltona, odgovornog kustosa Instituta za kostim, na razmišljanje o prolaznosti prirode, što ga je dovelo do misli o vrtu, što je u konačnici dovelo do ovogodišnjih pravila odijevanja. Pa su tako gosti dobili upute da se obuku za "Vrt vremena", što je naziv kratke priče J.G. Ballarda iz 1962. o aristokratskom paru koji živi na imanju ograđenom zidinama s čarobnim vrtom, dok nadiruća rulja prijeti okončanjem njihovog mirnog postojanja. Kako bi zadržao gomilu na odstojanju, muž pokušava vratiti vrijeme otkidajući cvijet za cvijetom, sve dok cvijeća više ne nestane. Dok gnjevna rulja ulazi u imanje, dvoje aristrokata pretvara se u kamen...

Predstavnica Izraela na prvom nastupu nakon Eurosonga otpjevala zabranjenu verziju pjesme

Predstavnica Izraela na prvom nastupu nakon Eurosonga otpjevala zabranjenu verziju pjesme

Pitate se šta je Met Gala?

Zvanično, to je dobrotvorna akcija Instituta za kostime slavnog muzeja Metropolitan, ekstravaganca koja se održava prvog ponedjeljka u maju kako bi se prikupio novac za modno krilo muzeja, jedini kustoski odjel u Metu koji sam sebe financira. 

Nezvanično, to je zabava godine, tzv. dodjela Oscara istočne obale i "bankomat za Met" - prošlogodišnji događaj prikupio je gotovo 22 miliona dolara (39 miliona KM), dok je, poroeđenja radi, Met Gala umjetnika prikupio 4.4 miliona dolara (7.2 miliona KM). 

Za sve je zaslužna 'božica' modnih medija, carica Voguea, legendarna Anna Wintour koja ga vodi od 1999. Uz nju, Met Galu će ove godine voditi Jennifer Lopez, Zendaya, Chris Hemsworth i Bad Bunny, dok će počasnu ulogu dobiti Mr. Anderson of Loewe i Shou Chew, izvršni direktor TikToka - inače sponzora. 

U našoj galeriji pogledajte neke od najboljih odijevnih kombinacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije