Meghan Markle dobila milionsku odštetu od tabloida: Sud odbacio žalbu...

0
Radiosarajevo.ba
Meghan Markle dobila milionsku odštetu od tabloida: Sud odbacio žalbu...
FOTO: Facebook / Meghan Markle

Vojvotkinja Meghan Markle je tužila Associated Newspaper zbog pet članaka u kojima su reproducirani dijelovi iz njenog privatnog pisma ocu Thomasu Markleu u augusru 2018. godine. Meghan Markle je dobila slučaj ranije ove godine kad je sudac Visokog suda, lord Justice Warby presudio u njenu korist bez suđenja.

Izdavači britanskog tabloida Mail on Sunday pristali su platiti finansijsku odštetu vojvotkinji od Sussexa, Meghan Markle, tri godine nakon što je započela bitku za zaštitu privatnosti zbog reproduciranja dijelova njena rukom pisanog pisma ocu, piše The Guardian.

List je u nedjelju na dnu naslovnice objavio saopćenje u kojem čitatelje obavještava da je vojvotkinja dobila pravni spor koji se odnosi na kršenje autorskih prava protiv izdavača Associated Newspapersa za članke objavljene u listu Mail on Sunday koji su preneseni i na Mail Onlineu.

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Na trećoj stranici tabloid je objavio vijest od 64 riječi u kojoj stoji da je izdavač prekršio autorska prava i da je postignut dogovor o finansijskoj odšteti. Priča je objavljena i na internetskoj stranici Mail Onlinea na Božić u 23.58 s poveznicama na presude koje su donijeli sudovi. Vojvotkinja je tužila Associated Newspaper zbog pet članaka u kojima su reproducirani dijelovi iz njezina "osobnog i privatnog" pisma ocu Thomasu Markleu u kolovozu 2018. godine. 

Associated Newspapers je uložio žalbu na takvu presudu uz obrazloženje da se o slučaju trebalo raspravljati na sudu, no suci sir Geoffrey Vos, dame Victoria Sharp i lord Justice Bean su je odbacili početkom decembra. Pojasnili su da je vojvotkinja imala "razumna očekivanja" kada je posrijedi poštivanje privatnosti u pogledu sadržaja pisma.

"Sadržaj je bio ličan i privatan i nije bio predmet od javnog interesa", pojasnio je sudac Vos, a Markle je nakon toga javno pozvala na preobražaj industrije tabloida. Vojvotkinjini su troškovi prije nego što je Associated Newspapers uložio žalbu procijenjeni na 1,5 miliona funti, no ta bi brojka mogla biti i veća nakon ulaganja žalbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije