Loše poruke: Da li je serija 'Prijatelji' kriva za ono što će uslijediti

Radiosarajevo.ba
Loše poruke: Da li je serija 'Prijatelji' kriva za ono što će uslijediti
Foto: USA Today / "Prijatelji"

Američki scenarista David Hopkins je 2016. godine u šali rekao da je serija "započela sunovrat Zapadne civilizacije" - sada to zaista i misli, piše BBC.

Američki stripski scenarista David Hopkins napisao je da su "Prijatelji" krivi za "početak sunovrata Zapadne civilizacije".

I on sam kaže da je ta tvrdnja bila pretjerana.

Ipak, zbog ove rečenice je njegov esej o televizijskoj seriji pročitalo više od četiri miliona ljudi, otkako je u martu 2016. objavljen na sajtu Medium.

Na dan kada se obilježava 25 godina od premijernog prikazivanja prve epizode serije Prijatelji, taj tekst je nemoguće ne pomenuti.

"Tako je, napisao sam taj tekst i on je namjerno bio bombastičan", kaže Hopkins za BBC.

"Ali to što se dešavalo u Prijateljima, najavilo je ono što će doći".

"Ne mogu da se smijem s vama"

Kada govori o onome "što se dešavalo", Hopkins misli na to kako su se prijatelji u seriji i publika kraj malih ekrana odnosili prema Rossu Gelleru - paleontologu koji iza sebe ima više brakova i kojeg je tumačio glumac David Schimmer.

Svaku epizodu serije Prijatelji je u prosjeku pogledalo 23 miliona ljudi, a emitovala se deset godina.

"Vi to možda vidite kao komediju, ali ja ne mogu da se smijem s vama. Za mene, Prijatelji označavaju masovno širenje antiintelektualizma u Americi. Jednog inteligentnog čovjeka ismijavali su njegovi idiotski sunarodnici", kaže Hopkins.

Ovim riječima je Hopkins opisao scene u kojima se "ostalih petoro" glavnih likova u seriji smijalo Rossovoj inteligenciji.

Hopkins je uvjeren da je upravo to ismijavanje dovelo do "smrti stručnosti", fenomena koji se povezuje sa usponom Donalda Trumpa i njegovom pobjedom na američkim predsjedničkim izborima, kao i uspjehom pokreta Brexit u Velikoj Britaniji.

Zajednička im je sklonost ka odbacivanju nekih općeprihvaćenih znanja.

Ovo je primjetno u Trumpovom imenovanju savjetnika sa malo ili nimalo radnog iskustva ili dovođenju u pitanje naučnih dokaza o klimatskim promjenama.

Kvalifikacije ili dopadljivost

Hopkins tvrdi da je doživio otkrovenje dok je zaredom gledao epizode Prijatelja 2015. godine, kada je svih deset sezona serije postalo dostupno na Netflixu.

"Tad mi je sinulo. Ismijavanje stručnjaka i veličanje idiotskog ponašanja", kaže on.

 "Ubrzo ćemo mi, Amerikanci, prestati da glasamo za političke kandidate na osnovu njihovih kvalifikacija. Umjesto toga, kriterijum će nam biti s kim bismo voljeli da popijemo pivo. To je zastrašujuće."

Mada, da li je pošteno kriviti Prijatelje, seriju koja se završila u maju 2004. godine, više od deset godina prije nego što se Trump uopće kandidirao za predsjednika?

"Naravno da su i prije toga štrebere redovno zaključavali u školske ormariće. Ali moramo da se sjetimo koliko su veliki Prijatelji postali", objašnjava Hopkins.

"Ta serija je bila sveprisutna. Svi su je gledali i neprestano dobijali poruku da je Ross iritantan zbog toga što je intelektualac."

"Ne vjerujem da je veliki broj novih roditelja djeci dao ime Ross otkako su počeli da se emituju Prijatelji."

Čini se da je u pravu - bar kada je riječ o Velikoj Britaniji gdje je serija i dalje popularna.

Ime Ross je po učestalosti bilo na 68. mjestu 1996. godine, da bi 2016. spalo na 720 mjesto, pokazuju podaci Kancelarije za naconalnu statistiku.

Kako su "Prijatelji" pomogli Trumpu da postane predsjednik

U junu 2016, Brian Lowry, medijski kritičar sa CNN-a, istakao je ulogu Prijatelja dok je govorio o sve većoj popularnosti republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa.

Zašto? Kada se serija zvanično završila 6. maja 2004. godine, jedan producent televizijske mreže NBC odlučio je da ustupi udarni večernji termin četvrtkom serijalu The Apprentice (Pripravnik), reality programu koji je počeo da se prikazuje u januaru te godine - i čiji je domaćin bio Donald Trump.

U novoj programskoj šemi, taj šou je postao sedmi najgledaniji program na američkoj televiziji te godine. Gledanost je pala naredne sezone.

"Ipak, kraj serije Prijatelji odigrao je posrednu ulogu u tome što su milioni gledalaca Trumpa, zbog slike koju je o sebi stvarao i projektovao preko reality programa, vidjeli kao uspješnog i odlučnog vođu", napisao je Lowry.

"Da je glumačka postava [Prijatelja] bila voljna da nastavi da snima - umjesto što su otišli sa honorarima od po milion dolara po epizodi - Trumpov šou možda ne bi postao toliki megahit."

Kada su izvršno direktora NBC-ja Paula Telegdyja prije tri godine pitali da li bi Trump uspio da postane republikanski kandidat bez serije The Apprentice, rekao je: "Naravno da ne".

Svako (ni)je "stručnjak" na Facebooku

Hopkins vjeruje da je 2004. godina bila na neki način prekretnica u širenju negativnog stava prema intelektualcima.

Bila je to godina u kojoj je Facebook počeo s radom, a reality program Američki idol je postao najgledaniji šou u Sjedinjenim Državama osmu godinu zaredom.

Te godine, počele su i intenzivnije pobune protiv okupacije Iraka koju je veliki broj stručnjaka dovodio u pitanje.

"Na dodjeli nagrade Grammy te 2004, priznanje za najbolji rok album primila je grupa Green day za album Američki idiot (American Idiot)", primjećuje Hopkins.

"Bilo je to ironično, pošto su članovi benda Green day uglavnom kritikovali ono što se događa. Godine 2004. smo konačno digli ruke i prigrlili glupost kao vrijednost."

Hopkins kaže da Prijatelji zapravo nikad nisu napustili male ekrane. Čak i prije nego što su dospjeli na Netflix, serija je bila dostupna u raznim formatima, a reprize su emitovane u Americi, kao i širom svijeta.

On tvrdi da nije slučajno što još dvije serije koje spadaju u najpopularnije serije od 2004. naovamo, Štreberi i Kako sam upoznao vašu majku, na sličan način ismijavaju inteligenciju.

"Pogledajte Štrebere: izuzetno inteligentni momci su predstavljeni kao društveno nesposobne jedinke, izvor stalnih šala. A što se tiče serije Kako sam upoznao vašu majku, lik Teda Mosbyja je praktično Ross za mlađu publiku", dodaje Hopkins.

Nedostatak različitosti i anti-LGBT raspoloženje

Prijatelje su tokom godina mnogi kritikovali i zbog drugih stvari, ponajviše zbog manjka etničke različitosti među glumcima serije koja se dešava u New Yorku - gradu u kom bijelci čine tek 33 posto stanovništva, kako pokazuje popis iz 2010. godine.

Serija nije preživjela test vremena ni kada je riječ o prikazivanju pripadnika LGBT zajednice, kao ni zbog ismijavanja debljine jednog od glavnih likova (Rossove sestre Monike, ni manje ni više).

Hopkins, međutim, smatra da je ismijavanje Rodsa nanijelo veću štetu zato što nije bilo sasvim direktno.

"Nije bilo gadno. Maltretiranje se nije sprovodilo na očigledan način", objašnjava on.

"Ipak, Rossa su prijatelji minirali kad god bi pokazao inteligenciju. Stalno sam se pitao zašto se i dalje druži s njima".

"To počne da zabrinjava kada se osvrnete na seriju i njenu upornu popularnost. Ljudi je gledaju i danas kada je to da li vam je neko simpatičan postalo važnije od toga je li ta osoba dovoljno stručna, pa čak i kad je riječ o onima koji se kandiduju za predsjednika."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije