Britanija / Kraljica Elizabeth prisustvovala ceremoniji završetka linije londonskog metroa

17. 05. 2022. u 16:28:00 Fena

Shares: 0

Britanska kraljica Elizabeth u utorak je prisustvovala ceremoniji kojom je obilježeno završetak dugo očekivane linije londonskog metroa imenovane u njenu čast.

Elizabeth je, u svijetlo žutom kaputu i sa šeširom iste boje, koristeći štap pri hodanju, otkrila ploču na stanici Paddington. Njoj su de pridružili njen sin princ Edward i premijer Boris Johnson.

U svom posljednjem pojavljivanju u javnosti, 96-godišnja kraljica, uprkos tome što je propustila govor u parlamentu, dva puta se pojavila na izložbi konja u njenoj rezidenciji u dvorcu Windsor u posljednjim danima.

"U sretnom dešavanju, njeno visočanstvo kraljica prisustvovala je danas dovršenju linije Elizabeth", izjavio je portparol Buckinghamske palate.

Željeznički projekat vrijedan 24 milijarde dolara prvobitno je trebao biti otvoren u decembru 2018. godine, ali je u više navrata bio odgađan testnim i problemima sa sistemima signalizacije, čak prije izbijanja pandemije.

Linija Elizabeth povezivat će destinacije zapadno od Londona, među kojima su aerodrom Heathrow i Reading, sa Shenfieldom na istoku. Ona će biti otvorena za javnost 24. maja.

Elizabeth je viđana u javnosti samo u nekoliko navrata nakon što je provela noć u bolnici u oktobru prošle godine zbog bolesti, nakon koje su joj njeni doktori preporučili da se odmara.

Ona je obavljala svoje dužnosti ili “na daljinu” ili lično u svom dvorcu Windsor, i nije prisustvovala prošlosedmičnom otvaranju parlamenta, prenosi Reuters.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA