Kraljica Elizabeta izgubila jednu od najbližih osoba

1
Radiosarajevo.ba
Kraljica Elizabeta izgubila jednu od najbližih osoba
Max Mumby / Kraljica Elizabeta

Kraljica Elizabeta II. trenutno proživljava još jedan veliki gubitak.

Njena bliska prijateljica i dugogodišnja suradnica Ann Fortune FitzRoy preminula je u 102. godini. Ona je kraljici služila od samog početka, tačnije od njene krunidbe do smrti i to kao garderobijerka koja je bla zadužena za njenu odjeću i nakit.

Vojvotkinja od Graftona za svoje je služenje dobila i odličje, a da ju s kraljicom veže i blisko prijateljstvo, govori podatak da je Elizabeta bila kuma njenoj drugoj kćeri Virginiji davne 1954. godine.

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Inače, vojvotkinja je sa suprugom imala ukupno petero djece, a radi se o 11. vojvodi od Graftona, Hughu FitzRoyu, piše Story.hr.

Kraljici je tako ovo još jedan veliki gubitak nakon što je u aprilu preminuo njen suprug, princ Philip. Podsjetimo, princ je preminuo 9. april, samo dva mjeseca prije 100. rođendana. Iako se svašta pričalo o njegovoj nevjeri u braku, on i kraljica izdržali su sve nedaće te u braku proveli gotovo 74 godine.

U septembru ove godine, kraljica je ostala bez još jednog bliskog prijatelja, Timothyja Colmana, koji je preminuo u 92. godini. Tuga je i njega očito slomila, budući da je u januaru izgubio suprugu Mary Colman koja je preminula u 89. godini, a bila je kraljičina rođakinja i jako dobra prijateljica.

Timothy Colman bio je nekadašnji časnik Kraljevske mornarice i čest gost dvora, a s kraljicom Elizabetom povezao se nakon što se oženio sa suprugom Mary 1951. godine.

Kraljica se 2021. godine oprostila i od suradnika Sir Michaela Oswalda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije