Jezive optužbe protiv čelnika Victoria's Secret: Anđeli živjeli u paklu

0
Radiosarajevo.ba
Jezive optužbe protiv čelnika Victoria's Secret: Anđeli živjeli u paklu
EPA / Modna revija Victoria's Secret

Finansijski direktor modnog brenda "Victoria's Secret" Tim Johnson, nedavno je izjavio da se uskoro vraća godišnja revija ove modne kuće koja je posljednji put održana 2018. godine u New Yorku.

Godišnja revija anđela je ukinuta nakon niza skandala koji su se pripisivali liderima kompanije.

Tim Johnson je najvio da će ovogodišnja revija biti održana krajem godine, baš kao što je bio slučaj i sa prethodnim događajima od 1995. pa sve do 2018. godine.

KCUS obavještava javnost: "Suočeni smo s problemom nedostatka određenih lijekova"

KCUS obavještava javnost: "Suočeni smo s problemom nedostatka određenih lijekova"

Predstavnik modne marke poručio je za Hollywood reporter da će se brend zalagati za stavove žena i njihovu jedinstvenu perspektivu.

Zašto je ukinuta revija

Godine 2019, revija je ukinuta nakon što je u javnost isplivala informacija da je prvi čovjek brenda Les Wexner, imao bliske odnose sa Jeffreyem Epsteinom, koji je optužen za seksualnu trgovinu maloljetnica i zavjeru za učestvovanje u seksualnoj trgovini.

Podsjetimo i da je New York Times 2020. godine optužio bivšeg glavnog direktora kompanije Edwarda Razeka za "mizoginiju, maltretiranja i uznemiravanja" unutar modne marke, što je bio još jedan udarac na modni brend.

Možda je upravo to jedan od razloga zašto je godišnja revija, na kojoj su učestvovali čuveni Anđeli kao što je Adriana Lima, Heidi Klum i Alessandra Ambrosio bila predmet kritika i kasnije je ocjenjena kao seksistički show.

Colin Farrell neprepoznatljiv: Totalno se 'uživio' u ulogu negativca iz Batmana

Colin Farrell neprepoznatljiv: Totalno se 'uživio' u ulogu negativca iz Batmana

Pad gledanosti

Pored toga, prije pet godina postavilo se pitanje koliko je show adekvatan novoj klimi u svjetskoj modi s obzirom na do da je tokom revije promovisan samo jedan vid ljepote. Na pitanje da li bi 'plus size' modeli mogli učestvovati na reviji, Razek je tada odgovorio da takvno nešto nije moguće.

"Mislim da ne bi trebalo. Zašto? Jer je predstava fantazija. To je 42-minutni zabavni specijal. To je ono što je", kazao je tom prilikom za Vouge magazin.

Revija je vremenom gubila na gledanosti, a na povšinu su isplivali jezivi detalji iza kulisa.

Optužbe na račun lidera modnog brenda

Ed Razek optuživan je da je primoravao manekenke da mu sjede u krilu i ljubio ih na silu. Jedna je ispričala da ju je dodirivao u predjelu međunožja prije izlaska na pistu, a stravične detalje potvrdilo je oko 30 osoba koji su sarađivali ili bili na određeni način povezani sa brendom.

"Optužbe su kategorički netačne, krivo prikazane i izvučene iz kontektsa", rekao je Razek za Times.

Razek je bio upozoren zbog nedoličnog ponašanja od ostalih direktora u kompaniji, a djevojke su kasnije izjavile da su se suočile sa mnogim problema nakon što su odlučile da se požale zbog maltretiranja.

Adriana Lima
Foto: Printscreen: Adriana Lima

Veliki broj Anđela morao je da pozira bez odjeće zbog obaveze prema fotografu modne marke, a onda bi njihove slike završile u skupom buku kao jasna ilustracija poziranja na silu.

New York Post je također komentarisao jednu jako neugodnu situaciju koja se dogodila 2020. godine. Kako je objavljeno tada Rezek je zahtijevao od Belle Hadid da skine donji veš, nakon čega je komentarisao njene grudi. Ovo je izazvalo da Hadid prekine saradnju sa modnom markom.

Casey Taylor, koja je bila zaposlena u uredu za odnose sa javnošću brenda Victoria's Secret se također pridružila optužbama. Ovom prilikom je priznala da se jednom prilikom u prolazu srela sa Razekom koji ju je odmjerio od glave do pete, prigovorio joj zbog njene kilaže i kazao joj da se klone hljeba i tjestenine, prenosi Žena.

[twitter]https://twitter.com/notshysmith/status/1607081931182571522[/twitter]

S obzirom na to da na njenu prijavu odjelu za ljudske resurse niko nije reagovao, odlučila je da napusti kompaniju.

Reakcije na povratak

Nakon najave o povratku revije, mnogi su na društvenim mrežama izrazili nezadovoljstvo i ljutnju na ovu ćinjenicu.

[twitter]https://twitter.com/Lawrence_Andros/status/1632400173845413890[/twitter]

Neki kažu da neće gledati ukoliko ne budu prisutni i 'plus size' modeli na pisti, a ponovo se skreće pažnja na pogrešnu predstavu o ženskoj lepoti.

"Mislim da sada svi znamo za tajnu Vicotoria's Secret i nije uredu", navodi se u jednom od komentara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije