Javne ličnosti iz regije poslali podršku Severini: 'Odluka suda nije moralna ni pravedna'

2
Radiosarajevo.ba
Javne ličnosti iz regije poslali podršku Severini: 'Odluka suda nije moralna ni pravedna'
Foto: FaH / Severina

Brojne javne ličnosti iz regije potpisale su proglas u kojem se traži pravda za Severinu Vučković i njenu borbu da zadrži skrbništvo nad svojim sinom Aleksandrom (12). 

U proglasu se navodi: "Protestiramo, zgroženi odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske da ne poštuje volju i odluku dvanaestogodišnjeg Aleksandra Popovića da živi u svome domu, sa svojom majkom Severinom Vučković. 

Kao ljudi koji se profesionalno bave pripovijedanjem, pričanjem priča i imaginiranjem svjetova u čovjeku i oko njega, dužni smo upozoriti da ne postoji i ne može postojati dobar svijet u kojemu bi 'proceduralna greška' nekoga suda bila važnija od ljudskog prava na dom. Ne može postojati dobar svijet u kojem se odluka koja bi trebala biti u najboljem interesu djeteta donosi na osnovu 'proceduralne greške'. 

Spektakl dva turska velikana: Edin Džeko i Fenerbahce traže pobjedu i posljednju nadu za trofej

Spektakl dva turska velikana: Edin Džeko i Fenerbahce traže pobjedu i posljednju nadu za trofej

Kao odrasli koji se dobro sjećaju što su mislili i osjećali kao dvanaestogodišnjaci izražavamo solidarnost s Aleksandrom Popovićem i potvrđujemo da ovakva odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske nije ispravna, nije pravedna i nije moralna.

Pozivamo građanke i građane na solidarnost i empatiju prema majci Severini Vučković i njezinom sinu Aleksandru Popoviću. Pozivamo nadležne socijalne institucije i sudove da povedu računa o tome da nijedno dijete ne smije biti žrtva sistema." 

Proglas su potpisali: Miljenko Jergović, Boris Dežulović, Snježana Banović, Renato Baretić, Ivica Buljan, Đurđica Čilić, Lidija Deduš, Ivica Đikić, Slobodanka Boba Đuderija, Mihaela Gašpar, Nataša Govedić, Sinan Gudžević, Emir Imamović Pirke, Ivica Ivanišević, Ena Katarina Haler, Monika Herceg, Damir Karakaš, Paolo Magelli, Suzana Matić, Edi Matić, Kristian Novak, Olja Runjić, Rade Šerbedžija, Ante Tomić, Lenka Udovički, Marina Vujčić i Zoran Žmirić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije